Обратно към пълната версия на статията »

Министър Пулев: Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия

Министър Пулев: Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия
МИР
A A+ A++ A

Меморандум за разбирателство подписаха българската Агенция за малки и средни предприятия и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия

За първите седем месеца на 2022г. износът ни за Португалия нараства с 10,7% и възлиза на 163,3 млн. лв., спрямо същия период на 2021 г.

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното търговско - икономическо сътрудничество между Република България и Република Португалия. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който участва в церемония по подписване на Меморандум за разбирателство между Изпълнителната Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия (AICEP) в Лисабон. От българска страна документа подписа изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, а от португалска Луис Филипе де Кастро Енрикес, Председател и Изпълнителен директор на AICEP. На церемонията присъстваха още посланикът на България в Португалия Н. Пр. Иван Найденов, както и началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, съобщават от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Двете институции ще работят активно за засилване на бизнес контактите между малки и средни компании от двете страни чрез редица съвместни инициативи, сред които обмен на бизнес делегации, двустранни форуми и В2В срещи

Министър Пулев посочи, че по данни на НСИ износът на България за Португалия за периода януари-юли 2022 г. нараства с 10,7% и възлиза на 163,3 млн. лв., спрямо същия период на 2021 г. „При вноса за първите седем месеца на годината цифрите са съответно 138,7 млн. лв. и повишаване от 17,6%. Търговското салдо към юли 2022 г. е положително за България в размер на 24,6 млн. лв.“, допълни той.

По думите му България и Португалия имат неизползван потенциал. Той обсъди с ръководството на Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии, стартиращите компании и на киберсигурността. Пулев подчерта, че Меморандумът ще насърчи и търговския оборот между компаниите от двете държави. „Въпреки че сме на противоположните краища на Европа с този Меморандум трябва да погледнем един към друг и да засилим партньорството“, изтъкна той.

Министър Пулев заяви още, че страната ни се стреми да бъде врата за влизане на инвестиции към Европа от Близкия Изток и Азия. В рамките на провелата се среща след церемонията стана ясно, че страната ни ще посрещне португалска бизнес делегация в началото на 2023 г., както и че ще има павилион в рамките на едно от най-големите международни събития за технологии и дигитализация, което се провежда в Португалия - Web Summit. Наред с това бяха обсъдени водещите сектори с най-голям потенциал за развитие на стокообмена, както и възможностите за бъдещо бизнес сътрудничество между двете страни.

Меморандумът предвижда двете организации да осъществяват сътрудничество при насърчаване и подпомагане на предприятията от двете страни чрез обмен на информация за законодателство в областта на търговско-икономическата дейност, насърчаване установяването на преки контакти между предприятия от двете страни, реализация на инвестиционни проекти и създаване на смесени предприятия, обмен на опит и на специалисти, обмен на публикации, съвместно организиране на бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други промоционални прояви.

#ИАНМСП #Бойко Таков #Португалия #Александър Пулев #мир