Обратно към пълната версия на статията »

МФ към ЕК: България не работи в услуга на "Лукойл Нефтохим"

МФ към ЕК: България не работи в услуга на "Лукойл Нефтохим"
A A+ A++ A

Министерството на финансите внася уточнения относно интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала действията на правителството във връзка с отмяната на забраната за износ на нефтопродукти, произведени в България от внесен суров нефт от Русия, от страна на "Лукойл Нефтохим".

Както говорителят на Европейската комисия съобщи - на България е дадена дерогация до 31.12.2024 г. да внася суров нефт от Русия, предвид географското ѝ положение и има забрана за износ на внесения суров нефт от Русия за други страни - така наречения реекспорт на внесената стока суров нефт. България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка.

Важно е да се отбележи, че ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета. Осигуряването на безпрепятствен износ е в основата на развитието на националната икономика.

Считаме, че спекулациите по тази тема нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията.

#"Лукойл Нефтохим"