Обратно към пълната версия на статията »

Как 9-годишен измисли Хелоуин

Как 9-годишен измисли Хелоуин
A A+ A++ A

"Любопитни хлапета" (Curious Kids) е поредица за деца от всички възрасти на изданието The Conversation за популяризиране на науката и обсъждане на различни идеи. Тази статия е в отговор на въпрос "Как е измислен Хелоуин?" от 9-годишния Тилман от Ашвил, щата Северна Каролина.

"Живо е!" извиква д-р Франкенщайн, когато творението му оживява. Но създанието има свой собствен живот, като в крайна сметка избягва от контрола на своя създател.

Подобно на чудовището на Франкенщайн, традициите също са живи, което означава, че могат да се променят с времето или да бъдат преоткрити. Изграден от смесица от различни части, празникът Хелоуин е една такава традиция, която е била непрекъснато преоткривана от древния си произход като келтска езическа церемония насам. И все пак под костюмите на супергероите и кесиите с бонбони все още бие сърцето на оригинала.

Келтите са живели в днешна Ирландия още през 500 г. пр.н.е. Те празнували Нова година на 1 ноември, която наричали Самхейн и вярвали, че преди прехода към новата година вратата между света на живите и мъртвите се отваря. Душите на наскоро починалите, които преди са били блокирани на Земята, вече можели да преминат в подземния свят. Тъй като смятали, че духовете излизат след като падне мрак, тази свръхестествена дейност достига кулминация предходната вечер, на 31 октомври.

Келтите са изобретили ритуали, за да се предпазят през това бурно време. Те обличали костюми и се маскирали, за да заблудят духовете. Палели огньове и забучвали свещи в издълбани ряпи - първите фенери - за да изплашат всички духове, търсещи кому да сторят пакост. Ако всичко друго се провали, носели пълен джоб с лакомства, за да се откупят от своенравни духове и да ги изпратят обратно по пътя им към подземния свят.

Въпреки че се фокусира върху мъртвите, Самхейн в крайна сметка е бил за живите, които се нуждаели от помощ при прехода към новата година. Зимата е студена и тъмна. Храната е оскъдна. Всички се събирали за последен път преди настъпването ѝ, за да разчупят хляб, да споделят истории и да се изправят срещу мъртвите, укрепвайки връзките в общността в момента, в който те са били най-необходими.

Когато католиците пристигнали в Ирландия около 300 г. сл. Хр., те отворили друга врата между световете, отприщвайки един значителен конфликт. Те се опитвали да покръстят келтите, като променят техните езически ритуали в християнски празници. Така прекръстили 1 ноември на Вси светии, който днес остава празник на католическите светии.

Но местните продължили да се придържат към старите си вярвания, че мъртвите все още се скитат по Земята. Така че живите все още се обличали в костюми. Тази дейност все още се извършва предната вечер. Просто има ново име, за да пасне на католическия календар, на Вси светии, откъдето идва и името Хелоуин.

Ирландски имигранти донасят Хелоуин в Америка в началото на ХIХ век, докато бягат от Големия картофен глад. Отначало празнуването на Хелоуин в Ирландия се възприемало като странност, на която другите американци гледали подозрително. Хелоуин не се е празнувал много в Америка по онова време.

Тъй като ирландците се интегрирали в американското общество, Хелоуин е преоткрит, този път като общоамерикански празник. И станал празник предимно за децата. Неговите религиозни нюанси избледнели, като свръхестествените светци и грешници били заменени от обикновени призраци и гоблини. Издълбаната ряпа отстъпила място на вече емблематичните за празника тикви. Въпреки че "пакост или лакомство" или костюмирането приличат на древни традиции като преобличане, където костюмирани деца обикалят от врата на врата за подаръци, това всъщност е американско изобретение, създадено, за да примами децата от шумните празнични шеги към по-полезни дейности.

Хелоуин се е превърнал в традиция, която много нови имигранти възприемат с пристигането в Америка и все повече се изнася по целия свят, като местните жители го преоткриват по нови начини, за да го адаптират към собствената си култура.

Това, което е толкова специално за Хелоуин е, че преобръща света с главата надолу. Мъртвите ходят по Земята. Правилата са предназначени да бъдат нарушавани. И децата упражняват много сила: те решават какъв костюм да облекат, те поставят изисквания към другите, като настояват да получат бонбони. "Пакост или лакомство" е техният боен вик. Правят неща, които никога друг път не биха им се разминали, но на Хелоуин се държат като възрастни, пробвайки го, за да видят как изглежда.

Тъй като Хелоуин позволява на децата повече независимост, е възможно да се отбележат важни етапи от живота чрез първите празници. Първи Хелоуин. Първи Хелоуин без родител. Първи Хелоуин, който вече не е готин. Първи Хелоуин като родител.

Израстването означаваше да израснеш от Хелоуин. Но днес младите изглеждат още по-отдадени на Хелоуин от децата.

Какво се промени: възрастните или Хелоуин? И двете.

Хванати между детството и зрелостта, днешните млади възрастни намират Хелоуин за идеалното съвпадение с техните затруднения да открият себе си и да си проправят път в заобикалящия ги свят. Тяхното участие преоткри отново Хелоуин, сега по-голям, по-сложен и по-скъп. И все пак, превръщайки се в празник за възрастни, той прави пълен кръг, за да се върне към корените си като празник, празнуван главно от възрастни.

Хелоуин е жива традиция. Всяка година носите костюм, но никога не бихте носили същия. Променил си се от миналата година и костюмът ти отразява това. Хелоуин не е по-различен. Всяка година това е едно и също тържество, но е и нещо съвсем ново. По какви начини вече преоткривате днес Хелоуин на бъдещето?

Авторът е асоцииран преподавател по социология в Колежа Мидълбъри в щата Върмонт., цитиран от Дневник

#Хелоуин