Обратно към пълната версия на статията »

Ретрограден Марс от днес: Страх, несигурност, агресия

Ретрограден Марс от днес: Страх, несигурност, агресия
Pixabay
A A+ A++ A

Марс става ретрограден от днес до 12 януари догодина, всявайки страх, несигурност и агресия, твърдят астролозите.

Цялото събитие преминава през доста сложни връзки със съзвездие Близнаци, в което планетата ще пребивава необичайно дълго през цялото това време. В тази ретроградност се включват едни от най-важните празници, чествани от българите, в това число са коледните и Нова година, както Стефановден, Василовден, Йордановден и Ивановден. На практика всичките т.нар. мръсни дни са тук, а това определено създава известна нервност.

В астрологията Марс е планетата на активността, риска, спорта, военните действия, строителството, конфликтите, финансовите рискове, обезценяването на валутите, хирургическите операции, активната мъжественост, планирането на ежедневните и дългосрочните дела. Марс е планетата на жизнената енергия, успеха и здравето. Съответно, когато тази планета стане ретроградна, се обърква всичко това, а двойствеността на Близнаци го засилва. Тогава Марс влиза в най-лошата си роля, всява в душите страх, агресия и несигурност. Създава пълно объркване и хаос, но в същото време дава възможност за преодоляване на всички трудности. Време, когато истинските лидери могат да блеснат, но не на всяка цена, а с добродетели и храброст. Тук с пълна сила важи древната поговорка, че в хаоса се крие истината и тя накрая излиза наяве.

Важи и друго древно правило, че лошото за едни, за други е добро и има хора, които могат да се възползват най-добре от лова на риба в мътна вода или в случая от ретроградността на Марс. Според астрологичната нумерология най-големи възможност в тези месеци ще имат родените между 28 януари и 13 февруари, 29 март и 14 април, 31 юли – 17 август, 1 - 18 октомври, като годината на раждане в случая няма значение.

Чувства

А що се отнася до най-застрашените по отношение на зодиите през този ретрограден Марс се смята, че са представителите на Стрелец, Риби, Дева, Близнаци, Телец, Скорпион. Те могат да преживеят тази фаза на Марс особено чувствително, но не трябва да правят трагедии от това, а да се стегнат и изчакат лошото стечение на обстоятелствата да премине.

През тези периоди хората не само от тези зодии могат да чувстват празнота в живота си, липса и направо нулева енергия, безнадеждност дори без видима причина, загуба на интерес към любимите неща и неразбиране от близките. В личния живот не винаги може да има желаното завръщане на бивши съпрузи/съпруги или любовници. Флиртовете за една нощ ще са на почит, но са възможни да завършват със скандали и неудовлетворение. Ретрограден Марс в Близнаци е време за изневери и предателства.

Това според астрологичното определение е период, когато човек може да открие у себе си неподозирани лоши страни. Ситуацията се влошава и от есенния сезон на затъмненията, за който „Маг Зодиак“ вече писа подробно. Слънчевото затъмнение бе на 25 октомври, лунното е на 8 ноември. Този сезон на затъмненията започна на 25 септември с т.нар. Велико противопоставяне на Юпитер и Слънцето, а ще завърши с новолунието на 24 ноември в 0,54 ч софийско време. Това се смята общо взето за времето на най-силно действие на хаоса, създаден от ретроградния Марс. Но все пак върхът в ретроградността на планетата ще е на 8 декември – у нас това е студентския празник. А астрономично и астрологично това е голямото противопоставяне на Марс срещу Слънцето. След тази дата нещата с объркването, хаоса и агресията ще започнат да намаляват, но за истинско изчезване може да се говори чак след 13 януари догодина.

Обратно

От 30 октомври, събота, до 12 януари 2023 г., четвъртък, Марс видимо се връща на небосклона и от 26 отива до 9 градуса в Близнаци. Това е само визуална измама за наблюдател, който гледа от Земята движението на близката планета, а реално Марс си се движи нормално по своята орбита около Слънцето.

Смята се, че обратното движение на Марс астрологично е подкана да изправим много грешки, които сме допуснали в близо двете години, откакто планетата не бе ретроградна. Ще бъдем принудени да се изправим пред най-трудните ситуации, които изискват дълбоки реформи.

Марс е с обратно (ретроградно) движение приблизително веднъж на всеки две години и два месеца и това продължава между 66 и 88 дни. Големият цикъл на Марс около Слънцето е между 13 и 15 години. Но веднъж на всеки 15 години се случва т.нар. Голяма опозиция на Марс. Под това противопоставяне се разбира периодът на най-голямо сближаване на Земята и Марс, какъвто имаме сега. Астрологично се смята, че тогава Червената планета оказва най-лошото влияние върху хората на Синята планета. А през октомври и ноември Марс е в квадратура с Нептун и това още повече влошава нещата. Тази конфигурация формира фон на неопределеност, илюзии и недостатъчност на информацията. Това е особено силно време за необмислени постъпки и неконтролируем изблик на емоции.

Добро

Добрата новина е, че в тази ретроградност на Марс в Близнаци ще се откроят в крайна сметка истинските неща – принципът е, че който оцелее ще разказва. Разведряването започва във втората половина на ноември и е особено силно до 20 декември, като 8 декември е голямото изключение в случая. Това е време, когато много проблеми могат да бъдат поне частично разрешени. Препоръчително е да възобновят стари връзки, да се завършат нерешените работи. Не е време за ново начало, но от средата на януари и то настъпва. Тогава настава време за нови проекти, които могат да стартират с пълна сила и добро разположение на небесните тела, най-добре е да се случват след пролетното равноденствие през март.

Източник: "Телеграф"

#ретрограден Марс