Обратно към пълната версия на статията »

43 г. остава пределната възраст за безплатни инвитро процедури

43 г. остава пределната възраст за безплатни инвитро процедури
A A+ A++ A

Инвитро процедури с публично финансиране ще се полагат само на жени до 43-годишна възраст. Възрастови ограничения и занапред няма да има за дейности по асистирана репродукция, когато те не се заплащат със средства от Центъра за асистирана репродукция. Това предвиждат промени в правилника за работата на центъра.

Промените на практика потвърждават действащите в момента условия за асистирана репродукция, но вече със съответните мотиви. Така МЗ смята, че отговаря на аргументите, с които Върховният административен съд отмени разпоредбите на правилника през юли т.г.

Разпоредбите бяха атакувани пред съда от лекарка, на която е отказано финансиране поради навършена пределна възраст. Нейните представители - адвокати Михаил Екимджиев и Катина Бончева, изтъкнаха, че в закона за здравето липсва пределна възраст като условие за публично финансиране, че въвеждането й е дискриминационно и не отговаря на обществения интерес с оглед демографската криза, че отчита формални признаци, а не индивидуалните репродуктивни способности на жената.

ВАС приема жалбата за основателна, но като отхвърля част от аргументите по същество, отменя възрастовото ограничение по две причини - то не е мотивирано, както изисква Законът за нормативните актове, и липсват индикации, че е обсъдено заедно с представените становища, предложения и възражения. Висшите магистрати категорично отхвърлят твърдението на МЗ, че това са несъществени пропуски.

Определянето на пределна възраст се налага по медицински съображения, изтъкват сега от МЗ в мотиви към повторното приемане на ограниченията в правилника. Мотивите звучат повече като насочени към ВАС, отколкото като мотиви към нормативен акт. В тях министерството прилага данни от САЩ и от България, които показват, че след навършване на 39-40 г., успеваемостта на инвитро процедурите рязко намалява. Относителният дял на родените деца намалява повече от три пъти спрямо възрастовата група до 30 г., посочват от МЗ.

Ведомството е проучило и европейската практика, като от 16 държави, които са ни изпратили информация, само в една - Словения, няма определена възрастова граница за публично финансиране на асистирана репродукция. В значителна част от страните, отговорили на България, горната възрастова граница за публично финансиране на инвитро е 40 г. - Австрия, Германия, Испания, Естония, Португалия (42 г. за изкуствено осеменяване) и Словакия. В Швеция е 39 г., а в 8 държави е над 40 г. - Латвия – 41 г., Литва – 42 г., Хърватска – 42 г., Италия – 43 г., Люксембург – 43 г., Франция – 45 г., Кипър – 50 г., Унгария – 45 г.

Решението на ВАС не е окончателно - делото ще се гледа на втора инстанция на 10 ноември, научи "Сега" от адвокатите по него.

#бременна #бременна жена #ин витро