Обратно към пълната версия на статията »

ЕК: България и Румъния са повече от готови за Шенген

ЕК: България и Румъния са повече от готови за Шенген
A A+ A++ A

Новата оценка, изготвена при проверката на Европейската комисия в България и Румъния за приложението на правилата за Шенген наскоро, показа, че двете страни са повече от готови да се присъединят към европейското пространство без гранични проверки. Това заяви днес говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос.

От 2011 г. ЕК настоява за разширяването на Шенген, посочи говорителят. Според комисията България, Румъния и Хърватия са изпълнили всички необходими изисквания, за да се присъединят. Наскоро беше извършена оценка в България и Румъния, организирана и съгласувана от ЕК, с участието на представители на държавите от ЕС, отбеляза той.

Потвърдено бе, че България и Румъния са повече от готови да се присъединят към Шенген. Резултатите са изключително положителни, не бе установен никакъв проблем, който би оправдал по-нататъшно забавяне, допълни говорителят.

По неговите думи всички държави от ЕС признават огромните постижения на България и Румъния в прилагането на правилата за Шенген. Чешкото председателство бързо ще придвижи въпроса напред, поясни говорителят, цитиран от БТА.

Работната група по въпросите на Шенген към Съвета на ЕС разгледа тези изводи вчера на закрито заседание. Както БТА съобщи, чешкото председателство възнамерява да постави въпроса на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За положително решение е необходимо единодушие.


#ЕК #Шенген