Обратно към пълната версия на статията »

Българчета с рекорден брой медали от Международна олимпиада по астрономия

Българчета с рекорден брой медали от Международна олимпиада по астрономия
A A+ A++ A

Рекорд за спечелени медали на Международна олимпиада по астрономия поставиха ученици от България. Децата се завърнаха у нас стри златни, пет сребърни и две бронзови отличия.
"От малка чета енциклопедии, статии за звездите, защото ми е интересно нощното небе", сподели Лора Лукманова.

"Винаги ми е била интересна астрономията, но по-силна стана в шести клас, когато лежах на леглото и през прозореца гледах звездите всяка нощ", каза Баян Гечев.

Лора е със златен медал, а Баян със сребърен на виртуалната Международна олимпиада по астрономия в Италия. За тях от една страна стои удовлетворението, когато решат задача, а от друга - изследването на най-далечните обекти във вселената.

"От една страна удовлетворение, когато решиш задача, а от друга - това, че виждаме как се прилага. На международната олимпиада решавахме задача за затъмнението, което се случи вчера и смятахме неща, които всъщност ги видяхме на живо и не бяха просто абстрактна концепция, а беше нещо, което е на небето, то същото е със звездите", допълни тя.

"Това, което ми е най-интересно, е, че съществува някакъв ограничен набор от закони, които попадат във вселената и те сами по себе си са фундаментални, и нищо не означават, но впоследствие се стига до разнообразие, въпреки че са толкова малко", подчерта Баян.

Българските ученици се изправиха срещу 78 участници от 12 държави. Научният им ръководител Александър Куртенков сподели пред Bulgaria ON AIR, че зад успехите им се крият часове наред решаване на задачи по математика и физика, но извън класната стая.

"За нас е изключително важно учениците да имат необходимото ниво по математика и физика, за да може да градим оттам нагоре, което позволява практически да работим с най-добрите ученици на високо ниво, за съжаление, тъй като средното ниво на образованието в България по математика е слабо, а по физика е ужасяващо", каза той.

#Олимпиада #астрономия