Обратно към пълната версия на статията »

Създадоха комисия по конституционни въпроси

Създадоха комисия по конституционни въпроси
A A+ A++ A

Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за конституционна реформа, които различните политически партии в събранието заявяват, че имат. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Атанас Славов от парламентарната група на „Демократична България“ във връзка със създаването на Комисията по конституционни въпроси. Да започне разговорът - това е основното, допълни той.

За тази цел имаме нужда от този форум, който ще представлява комисията – да се поставят идеите, да се дискутират с представители и на гражданското общество, и на академичната общност, каза Славов. По думите му България най-накрая трябва да си свърши работата като държава членка на Европейския съюз и да извърши необходимите промени, за които получава постоянни препоръки от различни институции.

Нашите приоритети са насочени към структурна промяна във Висшия съдебен съвет, намаляване мандата на главния прокурор, възможност за неговото предсрочно освобождаване, припомни депутатът. Славов посочи, че идея, за която според него има съгласие във всички, въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

Не мисля, че сред политическите партии, представени в парламента, има някакви нагласи за президентска република, заяви Славов в отговор на въпрос дали е възможно чрез комисията да се прокара такава идея. Личната ми позиция и тази на „Демократична България“, че президентската република не е решение на проблемите на държавата, а точно обратното – укрепването на парламентаризма, на парламентарното управление, посочи Славов.

Заявките на всички формации в момента са, че ще излъчат представители, което означава, че могат да се планират, след създаването й, заседания, посочи Славов, попитан кога очаква да заработи комисията.

#Парламент