Обратно към пълната версия на статията »

Мила родна картинка: Затворници млатят надзиратели с пейки и маси

Мила родна картинка: Затворници млатят надзиратели с пейки и маси
A A+ A++ A

Затворници биха с пейки и маси надзиратели в затвора в Кремиковци. Това съобщи за "Фокус" Ясен Тодоров, председател на УС на синдиката на служителите на затворите у нас.

Случаят е отпреди седмица и половина и е бил прикрит от ръководството на затвора и Министерството на правосъдието.

"В ден понеделник лишен от свобода заплашва служител на затвора. Стига се до ситуация, в която този затворник иска разговор с дежурен главен надзирател и командира на отделение", разказа Тодоров.

Двамата се отзовават на такава молба за разговор и тогава им се нанася побой с пейки и маси от същият затворник и още лишени от свобода. Единият служител си е извадил медицинско за нараняванията, които е получил, а другият – не.

Началникът на конкретното поделение обаче разпорежда случаят да бъде прикрит, да не се пишат докладни и да се приберат медицинските свидетелства, разказа още Тодоров.

В момента по случая, и спрямо този началник, се извършва проверка. Но самият факт, че инспектор и то на ръководна служба в Министерството на правосъдието, се опитва да прикрие подобен случай срещу негови служители е недопустим, смятат от синдиката.

Това е офицер, човекът, който ръководи затвора в извънработно време и цялата негова охрана в работно време, което прави случилото се още по-недопустимо.

Според Явор Тодоров, случаите на прикриване на агресия на затворници са от години и именно това води до наглото и арогантно поведение на лишените от свобода. "Те са големи психолози и изследват къде може да им мине номерът.", каза Тодоров.

"Затворническото общежитие в Кремиковци, където е станал инцидентът, беше посочено за закриване в доклада за реформа в затворите. А сега министър Зарков реши, че е необходимо и ще се прави реконструкция", посочи още Ясен Тодоров. По думите му, там условията са ужасни, има дървеници, а отоплението е на твърдо гориво все още.

Има още стотици такива случаи, които се прикриват, твърди Тодоров.

"Когато се случи нещо такова, нормалната реакция е да се извика служител на МВР, да се подготвят документите и да се внесат в прокуратурата. След това съдът ще защити служителите ни. А това освен че не се случва, надзирателите сами си водят частни дела, като си плащат на адвокати, за да се защитят".

Две такива дела е спечелила служителка на Сливенския затвор, която също е била нагрубявана и нападната от лишени от свобода. Един от тях е вече осъден на още една година затвор, посочи Ясен Тодоров.

#затвор #надзиратели #Кремиковци