Обратно към пълната версия на статията »

Си Дзинпин бе презибран на конгреса на компартията и обеща: Китай ще се отвори още към света

Си Дзинпин бе презибран на конгреса на компартията и обеща: Китай ще се отвори още към света
A A+ A++ A

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа, цитирана от БТА,

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП.

Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва АФП.

Китайският президент Си Цзинпин обеща днес "да работи усилено" през третия си мандат като генерален секретар на управляващата комунистическа партия и начело на страната, предаде Франс прес.

"Бих искал да благодаря искрено на цялата партия за доверието, което ни гласува“, каза Си, след като бе преизбран. 69-годишният китайски лидер обеща да "работи усилено за изпълнение на задачите".

"Китай не може да се развива без света, но и светът има нужда от Китай", обяви Си пред представители на местни и чуждестранни медии.

Той приветства "двете чудеса", станали в Китай: "бързо икономическо развитие и социална стабилност в дългосрочен план".

Китайският президент обеща страната му да се отвори по-широко към света, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

"Ще сме непоколебими в задълбочаването на реформите и отварянето към света във всички сфери", подчерта той.

Си Цзинпин увери, че Китайската комунистическа партия винаги ще се реформира по пътя напред.

ККП винаги трябва да работи за народа и да разчита на него, изтъкна той.

Си Цзинпин наблегна на важното значение на завършилия вчера 20-и конгрес на партията за обединяване на силите и насърчаване на солидарността и всеотдайността.

#Китай #Си Дзинпин