Обратно към пълната версия на статията »

Донев: Инфлацията мина пика, сега е в плато, предстои спад

Донев: Инфлацията мина пика, сега е в плато, предстои спад
стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

"Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега са в плато и предстои спад".Това заяви пред БТВ служебният министър-председател Гълъб Донев ден преди откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

"Политиките, които са провеждат, са на база заложените в бюджета от редовното правителство. Служебното правителство няма вина за това дали дългът скача, лихвените проценти се покачват, или инфлацията се покачва или спада. Това, което служебното правителство направи, е да успокои темпа на нарастване на инфлацията", подчерта той.

Според него усилията на служебния кабинет и на министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков са довели до пускането на газовата връзка с Гърция на 1 октомври и допълни, че това е основната причина за спада в цената на синьото гориво.

"Това е резултат от усилията и прозрачните процедури за доставка на природен газ. Всички участници ни предоставят по-евтини цени. Цената на газа пада с малко в световен мащаб, а при нас - в пъти. Трябва да се работи, а не само да се говори", категоричен е той.

Служебното правителство имаше ролята да вкара държавата в контрола на границата на "Капитан Андреево". Ако държавата не беше влязла в своите правомощия, щяхме да имаме проблем с влизането в Шенген. Служебното правителство показа как се действа, а не само да се говори", обясни служебният премиер.

Проблемът с Капитан Андреево беше посочен още миналата година, допълни той.

"Още през 2011 година България е обявила готовност за влизане в Шенген. Днес Европейският парламент препоръча на Европейския съвет да вземе решение за членството на България и Румъния. Сега топката е при политиците. Има песимистично настроени лидери в ЕС, които прехвърлят решението заради вътрешната политика", посочи Донев.

"Остатъчният ресурс на изтребителите МиГ-29 не може да осигури времето между 2023 година и 2025 година, когато ще пристигнат първите Ф-16. Трябва да осигурим охраната и затова изпратихме запитване за изтребители втора ръка", коментира Донев.

Според служебния премиер нямаме достатъчно годно оръжие, което да предоставим на Украйна и уточни, че за да се изпрати, веднага след това трябва да бройките да се попълнят. Министър-председателят подчерта, че заплаха към страната ни заради войната в Украйна в момента няма.

В заключение премиерът добави, че за първи път поръчителите на купените гласове на изборите на 2 октомври, а не само купувачите ще бъдат с повдигнати обвинение за нарушаване на избирателните права.

Според Донев изборите са били честни и изрази надежда да не стават чести, пише "Труд".

#Гълъб Донев #инфлация