Обратно към пълната версия на статията »

Вижте няколко факта за жените в мормонската църква

Вижте няколко факта за жените в мормонската църква
A A+ A++ A

1. Мормонската църква се ръководи от "свещеничеството". До това свещеничество се допускат само мъже. Жените не могат да говорят или действат от името на Бог. За да промени това неравенство между половете, през 2013 г. стартира движението Ordain Women .

През юни 2014 г. мормонската църква започна репресивна кампания срещу редица мормонски дисиденти като Джон Дехлин, основател на Mormon Stories, и Кейт Кели, съосновател на Ordain Women. Църквата също преследва родителите на Кели в тази репресия, но не и съпруга й, който я подкрепя. Кейт Кели беше отлъчена от църквата на 23 юни 2014 г.

2. Само мъже могат да извършват редовни църковни ритуали (кръщение, тайнство, даване на благословии и т.н.). Жените могат да бъдат само в управителните съвети на така наречените спомагателни организации. Бюджетът, учебната програма и жизненоважните решения на тези спомагателни организации се падат на мъжкото свещеничество.

3. Докато мъжете мормони посещават важни лидерски срещи и изпълняват пастирските си отговорности, жените остават вкъщи, за да се грижат за децата и, както е обичайно в семейство Нелсън, пекат понички за мъжете

4. Жените трябва да се обличат "скромно", защото в противен случай биха могли "да предизвикат неподходящи мисли, дори в ума на млад мъж, който се стреми да бъде чист". Младите жени трябва да разберат, че ако се обличат неприлично, те се превръщат в "порнография за някои от мъжете, които ги виждат" .

5. Женското облекло трябва да бъде "скромно", но в същото време "женствено". Жените не трябва да "обикалят наоколо, изглеждайки като мъже", те трябва "да си слагат малко червило от време на време и да изглеждат очарователни" (Ballard 2015). Повечето мормонски жени се съобразяват с неписаното правило, че жените винаги трябва да носят пола или рокля на църква.

6. Най-важното нещо, което една млада жена трябва да предложи на съпруга си, е нейната девственост. Мормонските момичета са научени, че е по-добре да умрат, отколкото да загубят девствеността си преди брака. Дори в случаи на изнасилване и кръвосмешение църковните лидери твърдят, че е по-добре една жена да умре, защитавайки добродетелта си, отколкото да я загуби, без да се бори

7. Книгата на Мормон съдържа над 300 имена, шест от които са на жени. Три от тях се отнасят за библейски персонажи, а другите три за майка, курва и прислужница.

8. В мормонската теология една жена може да бъде омъжена само за един мъж. Мъжете, от друга страна, може да имат няколко жени. Въпреки че полигамията в момента не се практикува от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, тя остава неразделна част от мормонските писания и няколко църковни политики все още отразяват възможността полигамията да се практикува в задгробния живот (както е обяснено от самата мормонска църква в последния абзац на тяхното есе за полигамията в Къртланд и Наву).

#църква