Обратно към пълната версия на статията »

Над 700 000 украински бежанци са минали през България

Над 700 000 украински бежанци са минали през България
Стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

Мнозина украински бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването им. Това е установил Върховният комисариат за бежанците към ООН, цитиран от БНР. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезли над 700 хиляди души, но в момента са останали малко над 50 хиляди. 80% от тях са жени и деца.

Над 100 хиляди души са си тръгнали от България в периода 5 септември - 5 октомври, допълват от международната организация. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част – тръгват към други европейски страни.

Според организацията – основната причина е несигурността около настаняването на бежанците в правителствени бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и удължена от служебното правителство до края на този месец.

В момента от нея се възползват над 12 хиляди бежанци. Друга причина е невъзможността да се плаща наем, която също кара част от украинците, дошли у нас в търсене на закрила от руската агресия, да напуснат България. През зимата в страната ни ще останат бежанци от най-уязвимите групи и те ще имат нужда от закрила, пишат още от ООН.


#украински бежанци