Обратно към пълната версия на статията »

Радев: Пияните и дрогирани шофьори – поколение без патриотично възпитание

Радев: Пияните и дрогирани шофьори – поколение без патриотично възпитание
стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

"Тази война по пътищата, с пияни и дрогирани шофьори, показва, че цяло едно поколение в страната израсна без разгърната система за масов спорт, за природосъобразен начин на живот, за патриотично възпитание. Сега берем резултатите от това", заяви президентът Румен Радев в Ямбол. Държавният глава откри инициативата "Спортувай с президента" и първия турнир по утринна гимнастика в града.

По думите му, е нужно взаимодействие между държавната, местната власт, и системите на образованието и спорта за инвестиране в най-важното – здравето на нашите деца. "България има нужда от бъдеще, а това бъдеще може да се кове само от физически и психически устойчиви млади хора. Млади хора с патриотично образование, които да могат да преодоляват всички предизвикателства на бъдещето", каза още Румен Радев, след като награди участниците в спортните прояви. Той определи като много положителен примерът на община Ямбол и идеята на заместник-кмета Енчо Керязов.

Двете спортни събития се проведоха в затревеното празно корито на река Тунджа в града, което местната управа има идея да превърне в линеен парк. Включиха се над 500 ученици от областите Ямбол, Сливен, Бургас и Стара Загора. Представянето на децата оценяваха трима заслужили майстори на спорта – Нешка Робева, Милена Търничкова и Маргарита Моллова.

Преди две години заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов и местната управа подеха кампания за връщане на 10-минутните физически упражнения в училищата преди учебните часове. Първият турнир по утринна гимнастика днес беше организиран със съдействието на Националната спортна академия "Васил Левски".

Облагородяването на празното речно корито в Ямбол започна в края на 2019 г. Извършено беше мащабно почистване, а после и затревяване. Над 200 тона отпадъци бяха извадени, след премахване на триметровата растителност. Към момента е затревен трикилометров участък от коритото. Идеята на местната управа е то да бъде превърнато в линеен парк.

Източник: БТА

# Румен Радев