Обратно към пълната версия на статията »

Русия се провали в опит да поръча 200 000 бронежилетки и 500 000 топли униформи от чужбина ВИДЕО

Русия се провали в опит да поръча 200 000 бронежилетки и 500 000 топли униформи от чужбина ВИДЕО
A A+ A++ A

Русия е опитала да поръча за армията си 200 000 бронежилетки и 500 000 комплекта топло зимно облекло през трети страни, но е срещнала отказ от Турция, обяви украинският министър на отбраната Алексий Резников на пресконференция на „Форбс“ под мотото „Без розови очила. Бизнесът и държавата по време на война“. „Фактите, които наблюдавам, говорят за провал на „мобилизацията“ в Русия, провал в обезпечаването на новия контингент… Ние разполагаме с точна информация от Турция от наши партньори, че руснаците са се опитали да поръчат през трети страни 200 000 бронежилетки и 500 000 комплекта зимни дрехи. Това означава, че у тях по тоя въпрос е беда. Турските ни партньори, между другото, са им отказали", допълни Резников.

Тук може да се види как мобилизирани руснаци вдигат бунт заради прокъсаната екипировка, ръждясалите пушкала и липсата на бронежилетки

Ръководителят на Министерството на отбраната смята, че провалът на така наречената специална военна операция ще доведе до смяна на режима в Русия.

„Моето разбиране е, че това е провал на сегашния кремълски режим в Русия. Съответно те ще направят някакви кадрови решения, ще обвинят някого, по всяка вероятност руската армия, за провала на „специалната военна операция“, на тях им трябват нечии глави. Но режимът вече няма да издържи на това, ще има заместващ режим, ще се случи „перфектна буря“ в Русия и ние в този момент ще продължим с нашите контранастъпателни операции с подкрепата на нашите партньори и ще се подготвим за факта, че с новото ръководство на Русия, с помощта на партньори, ще бъде обсъдена нова система от гаранции за сигурността на Украйна, която ще доведе до приключването на тази война и излизането ни на всички граници, признати от международната общност през 1991 г. “, подчерта още Алексий Резников.

Липсата на бронежилетки и каски е едно от основните оплаквания както на договорните войници, така и на сега мобилизираните, които обясняват, че трябва сами да си купуват защитните средства. Проблемът е в това, че дори да намерят да си купят жилетки, те не отговарят на съвременните изисквания за водене на война.

В руската армия са използвани два модела общовойскови бронежилетки, като най-масовата е 6Б23-1, въведена на въоръжение през 2003 година, остаряла и неудобна за използване. За разлика от западните аналози, които са с керамични пластини, руските са с ламарина и имат едва 3 клас защита – в най-добрия случай предпазва от някои типове патрони за АК-74 и АКМ, но от патроните с повишена бронебойност и тези на снайперските пушки жилетката е като пухено яке.

За нуждите на руснаците, изпращани в Сирия, са използвани по-новите бронежилетки 6Б43, но от тях има само за най-елитните подразделения на въздушно-десантните войски и спецназа. Руснаците си ги рекламират като едни от най-добрите в света, но нямат възможност да си ги произведат, тъй като и за тях са използвани вносни суровини.

#военна мобилизация #мобилизация #бронежилетки