Обратно към пълната версия на статията »

Започна се! Листите се пренареждат, ето защо

Започна се! Листите се пренареждат, ето защо
стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

Пренареждането на партийните листи започна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското място и този път.

За последно Борисов беше депутат през 2014-та, когато на власт беше правителството на Пламен Орешарски.

В последните три парламента лидерът на ГЕРБ се отказа от депутатското си място. И този път той водеше две листи - в София и Пловдив. Като събра и близо 16 хиляди преференции на двете места.

Освен него - отказ да бъде депутат, но и политик направи и водачът на листата на "Продължаваме промяната" в Русе - Николай Събев. Бившия транспортен министър обяви в позиция, че "Никога не е искал да бъде професионален политик, но остава в отбора на промяната".

“Не мисля, че избирателите очакват той да стане народен представител, след като три пъти се е отказал, а по скоро това е жест на избирателите към лидера на партията”, смята политологът Димитър Ганев.

Затова и партиите залагат на силни именна начело на листите. В 23-ти избирателен район в София - Асен Василев от “Продължаваме Промяната” събра над 12 хил. гласа, а бившия премиер Кирил Петков, в 24-ти район на София, малко над 9 хиляди.

Водачът на листата се води, като локомотив на самата листа. Това може да се види по всички избори, по всички партии, а именно там, където е лидерът или където са основните партийни лица - основните политически фигури, съответно в този район има малко по-висок резултат от националната картина за съответната партия”, поясни Ганев.

А в Ловеч двама кандидат-депутати пренаредиха листите с преференции и изместиха от второто място бившия зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. Лидерът на младежкото ГЕРБ все пак ще бъде депутат, тъй като от местата си се отказаха Иван Грънчаров и Иван Миховски.

“Партиите имат много особено отношение към преференциите. Те им разбъркват балансите много често, защото когато едно партийно ръководство си нареди листата, то иска тази листа да си остане така, както си е”, каза още политологът.

Справка в данните на Централната избирателна комисия, показва, че избирателите на ГЕРБ-СДС и "Демократична България" са размествали листи най-много. По-малко преференции има при БСП и ДПС. А в листите на "Продължаваме Промяната", "Възраждане" и "Български възход" няма размествания, коментира НОВА.

Срокът за отказите е 24 часа след обявяването на резултатите. След това ЦИК трябва да обяви списък А и списък Б с имената на новите 240.

#листи #разместване