Обратно към пълната версия на статията »

Евродепутати: Незабавно приемане на България и Румъния в Шенген

Евродепутати: Незабавно приемане на България и Румъния в Шенген
nistru.news
A A+ A++ A

Огромната част от евродепутатите призоваха за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген по време на дебати в Европейския парламент в Страсбург. По-рано българските евродепутати от всички политически групи излязоха с обща декларация, в която поискаха да падне 11-годишната блокада на Съвета на ЕС към двете страни.

"Срам ме е от българските и румънски граждани, затова, че не се третират еднакво", каза нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд, чиято страна се противопоставя на приемането на България и Румъния в Шенген.

"Процесът за присъединяване не трябва да се превръща в прокси на бойно поле за други политически проблеми", допълни ин'т Велд.

"Срам ме е от правителството на Нидерландия, защото то е една от основните пречки и най-вече по вътрешнополитически причини. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Не може да има двойни стандарти. От тази позиция искам да призова премиера Рюте да спазва правилата и да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген".

Като припомни, че има нова геополитическа ситуация, евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк подчерта:

"Не може едни да бъдат държани до вратата, въпреки че са част от ЕС, а други да се ползват с големите блага и възможностите на ЕС.Този двоен стандарт създава двойно качество на гражданите".

Ние сме част от Шенгенската информационна система, която захранваме и допринасяме за сигурността на всички европейски граждани, каза евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

"Българските граждани са изморени всеки път да чуват едно и също нещо, че едно или друга страна в Съвета не взима решението поради техни вътрешни проблеми".

"Повече от 11 години един проект за решение събира прах след всички проверки и оценки на различни работни групи", каза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанови допълни: "Единайсет години Комисията и Парламентът признават редовно готовността на България и Румъния и в същото време единайсет години българските и румънските граждани са заложници на политически игри, при които все нови и нови критерии се поставят пред двете държави, пълен разрез с правото от Шенген".

На приемането на двете страни в Шенген се противопостави германецът Гидо Рейл от Идентичност и демокрация, който заяви, че дълги години българо-турската граница е била в ръцете на мафията, което означава, че, по думите му, мафията носи униформа.

"Двете страни не трябва да са нито в ЕС, нито в Шенген", заключи той. Председателстващата заседанието прие това като обида на страни-членки и допълни, че ще информира за думите му председателката Роберта Мецола, за да предприеме необходимите мерки.

Същевременно се разбра, че от чешкото председателство ще бъде организирана експертна мисия в двете страни следващата седмица с представители на Комисията, която да оцени изпълнението на основни части от шенгенското законодателство. Въпросът за приемането на двете страни ще бъде разгледан на Европейския съвет през декември.


#Шенген #евродепутати