Обратно към пълната версия на статията »

Украйна отново поиска въоръжение от страната ни, България е отказала

Украйна отново поиска въоръжение от страната ни, България е отказала
A A+ A++ A

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, отговаряйки на въпрос на БНТ. Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

„Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни“, заяви Димитър Стоянов.

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че, ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона.

Съветът няма да обсъжда предложенията за осми пакет санкции, изпратени от Европейската комисия до българското МВнР снощи в 20.00 часа, както по-рано съобщиха от външното министерство.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов съобщи, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-и механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

#Изтгочна Украйна