Обратно към пълната версия на статията »

Авиоексперт: Не трябва черната кутия на разбилия се изтребител да се праща в Русия

Авиоексперт: Не трябва черната кутия на разбилия се изтребител да се праща в Русия
A A+ A++ A

Военен самолет Су-25 се разби край авиобаза "Безмер" до Ямбол. Пилотът  е успял да катапултира. Той контактен и в добро състояние, настанен е за лечение във ВМА. Самолетът е напълно разрушен. Военният министър Димитър Стоянов обяви, че започва проверка заради инцидента.

"Причините ще бъдат оповестени, след като се разчете черната кутия на самолета. Прави ми впечатление, че началните съобщения не бяха конкретни, дори за отварянето на парашута.

Първоначално беше съобщено, че той не се е отворил, впоследствие военният министър опроверга тази информация и каза, че той е работил нормално. Но самият факт, че пилотът има контузия, макар и лека, обяснява, че вероятно поради ниската височина на полета - парашутът не се е доотворил", каза авиоекспертът инж. Ангел Борисов за "България сутрин".

Той се надява, че този път черната кутия няма да бъде изпратена отново в Русия.

Попитан дали може да става въпрос за човешка грешка, инж. Борисов отговори: "Естествено, пилотът е една жива машина. Опитът на пилота е над 750 часа, но за тази година това е неговият първи полет - нещо, което прави впечатление. Така че е възможно и той да допусне дадено отклонение."

"Полетите се извършват от висши чинове на нашия състав на ВВС. При изпълнение на полет те взимат добавка към съответното заплащане, която е към 2000 лв. И нашите висши ръководители и пилоти се съобразяват и с финансовите условия", подчерта авиоекспертът.

#изтребител