Обратно към пълната версия на статията »

Небето ни не е защитено, радарната система пропуска дронове

Небето ни не е защитено, радарната система пропуска дронове
A A+ A++ A

Състоянието на нашата радарна система е такова, че не искам да я коментирам, каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Тя не може да прихваща дронове, които летят ниско и бавно, като иранските например, поясни той.

„Показателни са фактите, че имаме неприхванати полети. Два самолета летяха и няма никакви последици от това", изтъкна генералът. 

„Не сме направили нищо за разлика от румънците, които се модернизират. Трябва да имаме превантивни планове за всички ситуации, но този служебен кабинет не може да вземе радикални мерки по отношение на националната ни сигурност, защото няма парламент зад себе си“, коментира той. 

Според него обаче правителството на Гълъб Донев може да потърси подкрепа от НАТО.

Гяуров коментира и частичната мобилизация в Русия. 

„Владимир Путин подпали чергата под себе си, защото, ако досега руснаците не се интересуваха какво става извън страната, сега вече нещата се променят. С 300-хилядна недобре подготвена армия Русия не може да спечели войната в Украйна“, добави той.

Той прогнозира, че Путин няма да използва ядрено оръжие във войната с Украйна.

„Никой здравомислещ човек не вярва, че който и да е, би могъл да натисне „червения бутон”. Напоследък всички се питаме има ли останал здрав разум в Москва. Досега не се случвало употреба на нещо подобно. Никой не би могъл да предскаже до каква ескалация би могло да се стигне. Със сигурност ще има ответна реакция, дори е възможна тя да бъде превантивна. Не е тайна, че Пентагонът и САЩ имат разработени планове за случаи на привеждане в най-висока степен на бойна готовност на руските ядрени сили“, заяви генералът.  

„Пентагонът разработва превантивен удар, който не е свързан непременно с ядрено оръжие, а с високо технологични конвенционални средства. Те са предназначени да поразят ядрените силози и да предотвратят изстрелването на ракети. Много е показателно, че вчера съветникът по Националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи че, е предадено съобщение на високо ниво, че ще има ужасяващи последици за Москва, ако си позволи да използва подобни средства”, каза още бившият директор на Националната разузнавателна служба.

#дронове #Димо Гяуров