Обратно към пълната версия на статията »

ВИДЕО+СНИМКИ Бургас и регионът след апокалипсиса, който връхлетя

ВИДЕО+СНИМКИ Бургас и регионът след апокалипсиса, който връхлетя
A A+ A++ A

Вчера следобед ураганни ветрове удариха Бургас и региона най-вече на север от града. Всичко се случи изведнъж, а малко по-рано температурите бяха над 35 градуса - нетърпима жега. Природата обаче доказа за сетен път, че няма спирка, когато реши да бушува и вятър със скорост над 130 км/ч мина през четвъртия по големина град. Пострадали и материални жертви имаше в кварталите "Черно море", "Сарафово", както и в близкия град Поморие. 

Именно в Поморие бурята вдигна във въздуха жена, която си правила в този момент кални бани, но за щастие после тя се приземила пак върху меката кал и не е тежко наранена. Навсякъде в областта има щети, чиято стойност тепърва ще се изчислява. Има и няколко пострадали от паднали стъкла и други предмети, но по чудо няма жертви.

Декоративната яхта на Морска гара в Бургас е била съборена от вятъра. Част от фасадните елементи на самата сграда пък са отнесени. Има паднали осветителни стълбове, дървета, съборени огради.

През целия ден днес пък ще продължат операциите по разчистването на града. Тепърва ще се направи оценка на каква стойност са нанесените щети, но е много вероятно числото да набъбне рязко до 6 или 7-цифрена сума.

Частично бедствено положение заради щетите от бурята в събота е обявено в Поморие. За това съобщи кметът на града Иван Алексиев във Фейсбук.

„Свикан е кризисния щаб. Обявено е частично бедствено положение. Ел. захранването вече е възстановено. Беше страшно! Няма човешки жертви! С другото ще се справим. Благодаря на всички, които се включиха в разчистването и отводняването на улиците в Поморие“, написа кметът на Поморие.

Целият град вчера беше без ток поради много тежка авария.

Силната буря вчера беше завлякла десетина лодки и яхти навътре в морето край Поморие и имаше сигнал за паднал зад борда човек. По-късно стана ясно, че той е бил спасен.

На много места в района все още не е възстановено подаването на ток. Много от хората не си спомнят подобна силна буря да е удряла Бургас, а причината тя да не е категоризирана официално като ураган е, че скоростта на ветровете не се е задържала над 100 км/ч по-продължително време, а е била на приливи и отливи.

#ураганни ветрове #Бургаско #Поморие