Обратно към пълната версия на статията »

Борисов изригна: Жална му майка на следващия кабинет ВИДЕО

Борисов изригна: Жална му майка на следващия кабинет ВИДЕО
A A+ A++ A

На вчерашната емисия обявиха, че външният дълг ще стане 1 млрд. Това, което държавата ще работи, ще плаща лихви. А чувам, че още 1,2 млрд. лв. другата седмица искат да вземат. Ако върнете назад във времето, когато предупреждавах, че Асен Василев, за да излъже, че има излишък в бюджета, не тегли заем. Това е капан за служебното правителство. Те заради това го теглят - защото нямат пари да си платят пенсиите, нямат пари да си платят заплатите, за инфраструктурни проекти въобще не става въпрос. Това заяви на посещение в Етъра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък в бюджета, като 15 дни по-късно се теглят 5 млрд. лева за да му плащат по 4,75% лихва. Ние сме правили такива емисии за 0,3%-0,4% лихва и то в COVID кризата го направихме, за да компенсираме бизнеса. Това на финансов език означава, че вчера пазарите са видели, че България вече не е платежоспособна, България е в тежка криза, България се лашна по пътя на популизма и затова ни набиха високите лихви, които ще плащаме ние години наред. Това е капан за всяко следващо правителство. Те вече отиваха на тавана на дълга. Това, което те наричат "социална политика" ще доведе до фалита от 97-ма", каза още Борисов.

"Следващото правителство - майка му жална", категоричен бе лидеръг на ГЕРБ. Борисов отново изведе графики, с които показа, че БВП на страната е 2%.

"С думи прости - ще изкараме 2,1 растеж, плащаме 4,47 лихва. Къде ще ни излезе сметката? Държавата е в спирала на дългове, които трябва да се връщат. Ето инфлацията, на графиките си личи, тя минава 20% и ще продължи, инфлация на всичко", каза бившият премиер и подчерта, че ГЕРБ не обещават нещо без да изпълняват.

В следствие на Киро и Асен инфраструктурните проекти стават невъзможни да се решат, пресече той въпросите на местните медии за забавени проекти. И все пак заяви, че тунелът под Шипка ще стане, защото е геостратегически. Магистрала "Хемус"  също е задължителна.

"Без един капиталов проект, мост, магистрала, голямо нещо не направиха. Нямаше да е лошо да кажат: "Теглим 5 млрд., правим седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", след години ще започне да се изплаща. Правилно щеше да е", смята бившият премиер. А ексфинансовият министър Кирил Ананиев добави, че в момента се теглят заеми, за покриването на текущи нужди и обвини Асен Василев, че е „най-неадекватният в правенето на годишни финанси. Според него тегленето на заем е закъсняло и е на по-висока цена от тази, която е могло да се постигне.

"Ако искате, гласувайте пак за тях. Ако след 2 октомври тази политика продължи, март - април аз виждам международния валутен фонд да дойде и да започне да управлява финансите. Държава така не се управлява. Популизмът е хубаво нещо, да обещаваш е хубаво нещо, да даваш даваш парите на данъкоплатците и да не се вижда нищо зад тебе... За съжаление - див популизъм", каза още Борисов и добави, че идват военни делегации от други държави, което ще ни направи страната с най-интересна авиация.

"Лично аз не съм оптимист за нищо хубаво, което може да се случи за България", заяви той. "Единственото оптимистично е да сме живи и здрави и Господ да си ни пази. Това, което причиниха Киро и Асен на държавата, е тежко поправимо, но с къртовски труд на всички българи.

#Бойко Борисов