Обратно към пълната версия на статията »

ВИДЕО Зеленски разкри за зловеща находка в Изюм - масов гроб с над 440 тела на украинци

ВИДЕО Зеленски разкри за зловеща находка в Изюм - масов гроб с над 440 тела на украинци
A A+ A++ A

Общ гроб е открит в град Изюм, който украинските сили неотдавна си върнаха от руските военни, предадоха световните агенции. Новината съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Искаме светът да узнае какво е предизвикала руската окупация", заяви той, без да навлиза в подробности за броя на хората, погребани в общия гроб, нито за причините за смъртта им. Зеленски заяви само, че е започнало разследване и повече потвърдени и ясни информации ще има по-късно през деня.

Същевременно обаче Сергий Ботвинов, представител на областната полиция в Харковска област, в която се намира Изюм, заяви пред "Скай нюз", че в града е открито място с около 440 гроба. Някои от покойниците в тях са били убити с изстрели, а други са станали жертва на бомбардировки, добави той.

Зеленски от своя страна пък сравни Изюм с украинските градове Буча и Мариупол, превърнали се в символ на жестокостите на руската инвазия в Украйна.

"Русия оставя навсякъде след себе си смърт. Тя трябва да отговаря за това. Светът трябва наистина да държи Русия отговорна за тази война. Ние ще направим всичко за това", увери Зеленски в традиционното си среднощно обръщение към украинците.

Журналисти на Асошиейтед прес са видели мястото с гробовете извън пределите на Изюм. Насред дървета е имало стотици гробове с обикновени дървени кръстове, повечето от които обозначени само с номера. Най-големият гроб е имал обозначение, че в него са били заровени телата на 17 украински военни.

„Току-що публикувахме снимки на гробище в гората, където са погребани повече от 400 тела на хора. Ще се наложи ексхумация на всяко тяло, както беше в Буча. За съжаление имаме такъв негативен трагичен опит и ще установим обстоятелствата на смъртта на всеки един от тези повече от 400 души, погребани в гробището край Изюм“, каза съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, цитиран от украинската инфомационна агенция УНiАН.

Той добави, че къщите на Изюме са в руини и, позовавайки се на данни на местни жители, разкри, че телата на 47 души са били извадени изпод развалините само на една от тези къщи.

"Това е триетажна сграда, в която два входа са се срутили в резултат на удар с руска авиационна бомба. Според местни жители, когато им е наредено да разчистят разрушената къща, са намерени 47 тела на загинали хора", каза Геращенко.

Той предположи, че общият брой на починалите в Изюм по време на окупацията може да е около 1000 души.

Междувременно БТА съобщи, че украински следователи са започнали да обследват района, където са намерени погребаните украинци, с детектори за метали за евентуални скрити експлозиви.

#масов гроб #Володимир Зеленски