Обратно към пълната версия на статията »

В планината издъхна главният редактор на "Комсомолская правда" и любимец на Путин

В планината издъхна главният редактор на "Комсомолская правда" и любимец на Путин
A A+ A++ A

С пълна сила продължават загадъчните кончини на популярни лица и знакови фигури, имащи много власт в Русия. Поредният случай е с главният редактор на "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин. Той почина на 68-годишна възраст от инсулт по време на поход в планината, предаде ТАСС.

По канала в "Телеграм" на "Комсомолская правда" се уточнява, че Сунгоркин е издъхнал в Приморие по време на експедиция.

"Трагедията се случи по време на експедиция за събиране на материали за книга за великия пионер на Далечния Изток Владимир Арсениев", съобщава вестникът.

Сунгоркин бе сред най-влиятелните личности в Русия и близък приятел на президента Владимир Путин. През април 2022 г. Европейският съюз санкционира главния редактор на "Комсомолская правда" заради пропагандните материали в медията, съдействащи на диктаторския режим в Кремъл по всевъзможен начин.

Мястото на смъртта на Сунгоркин е особено любопитно - на 11 септември стана ясно, че управляващият директор на авиационната индустрия на Корпорацията за развитие на Далечния Изток и Арктика (КРДВ) Иван Печорин също е загинал в Приморския край.

Кончината на Печорин бе още по-нелепа - по данни на руските медии той паднал от лодка в близост до остров Руски.

От началото на инвазията подозрително много нараснаха смъртните случаи на влиятелни руски граждани, много от които години наред поддържаха близки връзки с Кремъл. Най-често те се самоубиват.

Първи в зловещия списък е Александър Тюлаков. Той бе изпълнителен директор на "Газпром". На 25 февруари бе открит мъртъв в един от гаражите си в Санкт Петербург - ден след началото на инвазията.

Само три дни по-късно към Тюлаков се присъедини Михаил Уотфорд. Роден преди 66 години в бившата Съветска оциалистическа република Украйна, той натрупа състояние в петрола и природния газ. Уотфорд бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му.

Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му, припомня Би Би Си. 

На 24 март Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си Галина и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.  

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той  е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие. Преди "Газпромбак" Аваев е работил за кабинета на президента на Русия, както и за Държавната дума.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Лорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

Според местната медия "Телесинко" полицията работи по две версии - убийство и самоубийство или тройно убийство, прикрито като битова трагедия. Синът на Протосеня, който не е присъствал на клането, настоява, че баща му не е способен да извърши подобни жестоки престъпления.

Изглежда, че след май в орбитата около Путин значително се засилва гравитацията, тъй като скачането от високо също се превръща в предпочитан метод за някои олигарси да сложат край на живота си.

На 3 май генералният директор на курорта "Красная поляна" (собственост на "Газпром) в Краснодарския край Андрей Круковски загина при падане от пътя към Ачипсинската крепост. Близък на Круковски сподели тогава пред ТАСС по адрес на 37-годишния бизнесмен:

"Той обичаше планините и намери покой в ​​тях".

Ден по-късно собственикът на верига ресторанти "Братя Каравайеви" Владимир Лякишев е открит мъртъв на балкона на апартамента си. Източник на РБК обявил, че 45-годишният мъж е имал огнестрелна рана на главата си.

На 5 юли руската медия съобщава за смъртта на изпълнителния директор на "Астра-Шипинг" (близка до "Газпром" компания) Юрий Воронов. РБК посочва, че мъжът е открит мъртъв в басейн на комплекс в Ленинградския регион. Воронов имал следи от огнестрелна рана по главата, а наблизо бил открит пистолет.

Един от най-пресните случаи на предполагаемо самоубил се руски олигарх е на председателя на съвета на директорите на петролната компания "Лукойл" Равил Маганов. Той загина след падане от прозореца на Централната клинична болница (ЦКБ) в Москва. Преди това Маганов бе приет заради тежки сърдечни проблеми.

По всичко личи, че не е никак лесно да си руски олигарх, мениджър на мощна компания или друга важна фигура в тези смутни времена за Руската федерация и върхушката от богопомазани от режима.

#Комсомолская Правда #"Единна Русия"