Обратно към пълната версия на статията »

"Булгаргаз" гарантира с договор, че ще има газ за столичното парно догодина

"Булгаргаз" гарантира с договор, че ще има газ за столичното парно догодина
A A+ A++ A

"Булгаргаз" и столичната "Топлофикация" подписаха договор, който ще гарантира, че всички необходими количества газ за София през 2023 г. ще бъдат осигурени.

Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Георгиев подчерта, че цената на газ да остане "поносима".

"Поскъпването с 40% от юли, което бе прокарано от предходния председател на КЕВР всъщност тепърва ще се усеща от софиянци. Затова ние подчертаваме пред държавата, че трябва да се въведат компесаторни механизми, каквито има за електрическата енергия, за горивата. За да не бъде поскъпването за сметка на гражданите. Това е позицията и на общинския съвет и на кмета на София", заяви шефът на СОС.

Подписан е и договор за разсрочването на 680 млн. от задълженията на столичната "'Толофикация" към "Булгаргаз" и БЕБХ, които пък дружеството има да получава от държавата. "Изготвени са споразумения за прихващането на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух", изтъкна Георги Георгиев.

"Бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева - това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, което остана некомпенсирано", категоричен беше той.

#"Булгаргаз"