Обратно към пълната версия на статията »

Радев с важно послание към Северна Македония

Радев с важно послание към Северна Македония
A A+ A++ A

"Въпреки бурните политически страсти през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент. Той е отвъд всякаква политическа конюктура."

Това заяви президентът Румен Радев на срещата с северномакедонския премиер Димитър Ковачевски в София.
 

"Това е фундаментът, който е в решението на България да подкрепя безрезервно Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната при разпада на бившата Югославия, през помощта по време на ембаргото, на гражданския конфликт до помощта при катастрофи и природни бедствия. Убедени сме, че в името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения и на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме ми укрепваме този фундамент", подчерта българският президент.

Той поздрави Ковачевски за инициативата му да посети София.

"Политическите договорености, които са свързани с преговорите за членство в ЕС са част от този процес и важна стъпка напред. Искам да ви уверя, че България отново ще бъде солидарна с братска Македония. Надявам се, че срещата с българското правителство е важна стъпка за постигането на изгодни решения", допълни държавния глава.

Димитър Ковачевски от своя страна благодари на България, че първа е предоставила COVID ваксини на РС Македония. И подчерта, че при бедствия първи винаги се отзовават съседите. Северномакедонският премиер информира Румен Радев и за плановете страната му да получава български ток до края на зимния сезон.


 

# Румен Радев #Димитър Ковачевски