Обратно към пълната версия на статията »

82% от българите смятат, че заплатата им не е справедлива

82% от българите смятат, че заплатата им не е справедлива
A A+ A++ A

Липса на удовлетвореност от условията на труд, ниски заплати и висок стрес на работното място в България. Това сочат резултатите от Националното проучване “Удовлетвореност на работното място”, организирано от CareerShow. Проучването се проведе чрез анонимна анкета, в която взеха участие над 1000 души, работещи в различни сектори и градове у нас. 

 

82% смятат, че заплатата им не е справедлива.

 

Отговорите на 82.64% от анкетираните показват, че заплатата им не е справедлива спрямо опита и уменията им. Дори и в най-високо платения сектор у нас, този на ИТ специалисти, се наблюдават 65.3%, които смятат заплащането си за несправедливо и ниско. Най-недоволни от заплащането си са заетите в сектор бизнес и публична администрация, където близо 90% са отбелязали, че заплащането, което получават не е справедливо.

 

ИТ секторът запазва челните позиции по заплата.

 

Очаквано месечното възнаграждение на анкетираните ИТ специалисти е по-високо от това във всички останали сектори. Забелязва се главоломен ръст на заплатата с натрупването на професионален опит в ИТ сферата, значително по-висок от този в останалите сектори. Второто място по размер на заплатата заемат специалистите в аутсорс сферата.

 

На другия полюс е сектор бизнес и публична администрация, при който месечното заплащане е най-ниско. Също така при тези специалисти се забелязва, че с натрупания опит ръстът на заплатата е значително по-нисък в сравнение със сектор ИТ и аутсорс сферата.

 

Българите искат 20% увеличение на заплатата и по-малко стрес.

 

На въпроса “Удовлетворени ли сте от условията на труд в компанията си” едва 22.12% от анкетираните са отговорили положително. Останалите 77.88% най-често са отбелязали, че биха желали по-високо възнаграждение (37.84%) и работна среда с по-малко стрес (18.01%). 

 

Данните показват, че секторът с най-висока удовлетвореност от условията на труд не е секторът с най-висока заплата. Над 40% от заетите в сферата на човешките ресурси са отбелязали, че са доволни от условията на труд в компанията си. В най-високоплатения сектор, този на ИТ, процентът е 38.6%. 

 

Интересен е фактът, че аутсорсинг сферата - втората по размер на заплатите след ИТ - има една от най-ниските степени на удовлетвореност. Само 19.61% от анкетираните специалисти в сферата на изнесените услуги са отбелязали, че са доволни от условията си на труд. Така те се нареждат до секторите с най-ниско ниво на удовлетвореност - бизнес и публична администрация и сектор търговия и продажби.

 

На въпрос за минималното увеличение на заплатата, което би подтикнало да сменят работата си - най-много хора са отбелязали, че биха сменили работата си за 20% увеличение на заплатата (40.49%). Те са следвани от тези, които биха се преместили на друга работа за 50% увеличение на заплатата (27.24%). Най-малко са тези, които биха сменили работата си за 5% увеличение на заплатата.

 

Гъвкаво работно време и регулярни бонуси са най-предпочитаните придобивки

 

Според анкетираните най-важни от допълнителните придобивки и инициативи, които предлагат компаниите, са гъвкавото работно време, регулярните бонуси и програмите за обучение и повишаване на квалификацията. 

 

Тук отново се забелязват някои разлики между анкетираните ИТ специалисти и заетите извън ИТ сектора. Докато гъвкавото работно време е лидер и в двата случая, при ИТ специалистите на 2 и 3 място сред важните придобивки се нареждат допълнителните дни отпуск (50.88%) и допълнителното здравно осигуряване (49.12%). Възможността да придобият акции в компанията, в която работят, пък изглежда е по-важна за ИТ специалистите, отколкото за останалите сектори. С най-малка популярност сред всички анкетирани се ползват програмите за доброволчески и благотворителни инициативи.

 

Всички резултатите от Националното проучването “Удовлетвореност на работното място” можете да намерите на сайта на CareerShow: careershow.bg/survey

 

CareerShow е модерна платформа за работа, на база кариерни събития. Участието в платформата е напълно безплатно и дава възможност за лични срещи с работодатели от цяла България и участие в семинарни програми. 

 

Предстои най-мащабното кариерно събитие в календара - CareerShow 2022. Събитието ще се проведе на живо на 20 септ. в SofiaEventCenter (мол Парадайс) и на 21 септ. изцяло онлайн. Специални лектори на събитието ще са Левон Хампарцумян, Мадлен Алгафари, Ани Цолова, Росен Плевнелиев, Саня Жекова и др. Регистрацията е напълно безплатна от тук - careershow.bg/register/