Обратно към пълната версия на статията »

Климатичните промени: Авокадо, смокини и дини растат в центъра на Лондон

Климатичните промени:  Авокадо, смокини и дини растат в центъра на Лондон
YouTube
A A+ A++ A

Във Великобритания на фона на рекордните жеги и сушата това лято се наблюдава отглеждане на все повече екзотични плодове, нетипични за тази географска ширина, като смокини и авокадо, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.

Кралското градинарско дружество (TheRoyalHorticulturalSociety) отбелязва, че това е част от тенденцията да се отглеждат повече средиземноморски и субтропични растения. Някои сортове, смятани досега за стайни, вече растат успешно навън, докато традиционните британски градински сортове се сблъскват с все повече проблеми.

Недостигът на вода в бъдеще обаче може да се окаже фатално изобщо за растителния свят.

От Кралското градинарско дружество прогнозират, че по-влажните зими и по-топлите и по-сухи лета с по-голяма променливост на валежите ще осигуряват условия, благоприятни за някои по-екзотични растения.

Би Би Си дава редица примери. Крис Бауър, който иначе е чистач на прозорци, има хоби да отглежда ексзотични субтропични култури. Тази година в градината си в Източна Англия той има реколта от дини и смокини, но също успешно е отгледал китайски фурми и източноазиатския цитрусов плод юзу. В Лондон пък на много места хора си отглеждат авокадо в градините.


 

#глобално затопляне