Полиция охранява училището на тримата роми, гаврили се с Левски и двама царе

22 октомври 2012, понеделник / 11:35;
Полиция охранява училището на тримата роми, гаврили се с Левски и двама царе
Истерията около снимката, публикувана в социалната мрежа Фейсбук в петък, предизвика страх от ексцесии и само една трета от учениците в гимназията са отишли на училище в понеделник.

Полиция охранява Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич, където учат тримата роми от снимката с гавра с портрети на велики българи.

Истерията около снимката, публикувана в социалната мрежа Фейсбук в петък, предизвика страх от ексцесии и само една трета от учениците в гимназията са отишли на училище в понеделник, съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието Петър Петров, цитиран от „Дарик".

Трите момчета са освободени от учебни занятия. Педагогическият съвет на гимназията ще изслуша учениците и родителите им и ще реши какво наказание да им бъде наложено. Най-тежкото е преместване в друго училище.

Двама психолози от Министерството на образованието ще работят с учителите и учениците.

„Директорката и преподавателите са силно изненадани от постъпката на тримата. Желанието им е, ако може, да се извинят от името на момчетата на цялата общественост," каза Петър Петров.

Той обясни, че кабинетът по история, който се вижда на снимката, бил в ремонт и портретите били свалени от стените.

„Тримата юнаци са влезли и са си направили фотосесия. Решили са, че така ще станат по-известни. Стократно съжаляват, предполагам," коментира още шефът на инспектората.

По повод посещението на представители на ВМРО в гимназията, Петър Петров заяви, че се създава напрежение, което не е в полза на никого.

Трите момчета досега не са били контингент на Детска педагогическа стая и срещу тях не е имало възпитателни дела, съобщи Росица Добрева, председател на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Тримата роми са ученици в 11 клас на учебното заведение. В неделя те са били извикани в Детската педагогическа стая на разговор с инспектори от полицията в Добрич.