Обратно към пълната версия на статията »

Константинова: Обсъждаме Хазарта пак да е срещу Борисов и Нинова

Константинова: Обсъждаме Хазарта пак да е срещу Борисов и Нинова
стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

„Те ще бъдат много по-силни самостоятелно и ще могат да разгърнат тяхната по-дясна програма много по-убедително за тяхната електорална ниша, докато при нас, честно казано, социалният пакет ще е изключително водещ в нашата програма. И смятам, че поотделно ще бъдем много по-силни”. Така Калина Константинова от ПП и бивш вицепремиер по ефективното управление коментира отклоняването на поканата от ДБ да се явят заедно на парламентарните избори.

В предаването ”Събуди се” на NOVA тя посочи, че ДБ е техен естествен партньор и че ПП са доказали, че заедно работят "изключително добре".  "Ние така или иначе сме и ще бъдем в една управляваща коалиция заедно от другата страна на изборния процес", посочи Константинова. Но подчерта: "На този етап обаче сме изправени пред задачата да разгърнем пред избирателите си своята програма". За нея единствената задача сега е да може да се спечели доверието на повече от 121 депутата, за да се гарантира стабилно управление.

Не са готвои още листите на ПП, призна още Константинова: „Листите предстои да бъдат приети и изчистени в рамките на следващите дни”. Подчертавайки принципа, който са приели във вече регистрираната им партия - всеки да се кандидатира от родното си място - тя потвърди, че ще бъде в софийските листи. А на въпрос за лидерска позиция на Христо Петров  (Ицо хазарта), който отново да застане срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова, отговори, че такава се обсъжда като доказано работещ вариант. 

По думите на Константинова като водач на листа се обсъжда и името на Бойко Рашков, поканени са да се приобщят към техния отбор и отцепниците от ИТН.  

Бившият заместник министър-председател по ефективното управление коментира и въпросите, свързани с газа. "Както в последните 4 месеца, откакто знаете, че ние не получаваме газ от "Газпром", как ние успяхме да осигурим и танкери, и газ, и начинът, по който да бъде доставен? Това трябваше да се случи и в следващите месеци и при желание на правителството" - каза тя по повод приетия от служебното правителство само един танкер втечнен газ от общо седемте договорени със САЩ от кабинета "Петков".

Константинова не пожела да нарече тези действия на служебния кабинет "саботаж", но каза, че би пожелала да види техния алтернативен план. Бившият вицепремиер подчерта още, че в последните дни на управлението си тяхното правителство е успяло да договори газ под европейските цени - "30 долара под европейската средна цена" - и служебният кабинет да извърви следващите стъпки. 

"Българският интерес е да осигурим на българите възможно най-евтиния газ. Откъде идва той е въпрос на перговори и договорени цени", допълни тя и като припомни, че в темата за "Газпром" се вкарва "много идеология и геополитика", обясни, че не са се отказали от договор с компанията: "Ние чакаме изпълнение на този договор и не сме се отказали от него, просто такова не се случва".

За Константинова: "Това, което има в момента на масата от "Газпром", не е нещо, което устройва държавата. Това  е партньор, който вече е доказано и в рамките на договора, който ние имаме с тях и който в момента отива на арбитражен съд, и на договорите, които имат европейски държави, че те не са доставчик, на който може да се разчита”. 

Но остави отворена вратата за нов договор с "Газпром": "Ако може да се направи някакъв договор, който е изгоден за България и на който може да се разчита, който за момента не виждаме такъв и за съжаление не сме видяли такава опция в месеците, в които ние бяхме в управление, това е ОК".


 

#Калина Константинова #"Продължаваме промяната"