Обратно към пълната версия на статията »

Шарл Гав: Ембаргото върху руския петрол ще вкара Европа в невъобразима рецесия

Шарл Гав: Ембаргото върху руския петрол ще вкара Европа в невъобразима рецесия
стоп кадър
A A+ A++ A

- Петролното ембарго ще засегне бедните хора, а не тези, които, са начело, защото президентският самолет ще продължи да лети, но обикновеният човек няма да може да отиде с колата си да види своята майка, която е с Алхцаймер и е на 50 км, защото е много скъпо. Искат да спрят цялата търговия с руснаците. Добре. Но това има огромна цена. И виждате, че Китай, Бразилия, Индия казват: “Ако нямате нищо против, момчета, ние ще продължим да търгуваме с Русия”. Тоест има разделение на света между света на woke (“будните”), ние, и света на хората, които управляват в интерес на своите страни.

- Искам да кажа на хората, е, че американският ред, който започна през 1945 г., се срива навсякъде. И тук трябва да направя една малка забележка, малко анекдотична, но която може би ще заинтригува вашите слушатели, а тя е, че когато заспите през 1788 г. и се събудите през 1820 г., не разбирате нищо - светът се е променил. Заспивате през 1889 г., събуждате се през 1920 г. и не разбирате нищо - светът се е променил. Заспивате през 1989 г. и се събуждате през 2020 г. и не разбирате нищо - вече няма Съветски съюз, Китай е първата страна в света и т.н. Това, което се опитвам да кажа, е, че продължителността на живота на човешките институции е приблизително 70 години и след това те изчезват, защото са твърде тромави и т.н. Така че трябва да осъзнаем, че се намираме наистина в революционен период, в който институциите на Европа могат да изчезнат.

- Шарл Гав, президент на “L'institut des Libertés”, икономист. С него ще разговаряме за това дали Европа ще се окаже пред валутен крах, защото се случват някои неща на международните пазари. Добър ден, Шарл Гав! Да поговорим за това, което става в света от четири месеца насам, когато Русия нахлу в Украйна. Къде сме днес? И особено с големите маневри между Русия, Китай, Индия, САЩ, дедоларизацията на света, за която се говори, прегрупирането с рублата, рупията, юана, какво става, Шарл Гав?

- Колко часа имате?

- Колкото искате! (смях) Имаме цял час.

- Ще започна с нещо много просто, за да обясня какво се случва. Знаете, че икономиката е трансформирана енергия. Вземате енергия, добавяте малко труд, получавате продукти и печелите пари с това. Не може да има икономика без енергия.

- Говорите за енергия във физическия смисъл на думата?

- Във физическия смисъл на думата, за цялата енергия. В началото са въглищата, газа, електричеството, но това е същото нещо. Енергията има много любопитен цикъл. Икономическият цикъл, който познавате, е три-четири години развитие, една година рецесия. Енергията има по-скоро цикъл от 25-30 години.

- Дългосрочен.

- Дългосрочен. Тоест вие правите значителни разходи за проучвания и развитие, копаете кладенци, изграждате ядрени централи и обикновено произвеждате много. Така че в продължение на 10-15-20 години енергията е евтина, а превръщането на евтината енергия в рентабилен продукт е лесно.

- Търсенето и предлагането.

- Да, търсене и предлагане. А когато има много предлагане, цената на енергията пада, остава ниска, всичко върви добре. И тъй като никой не печели пари от енергия, защото цената е ниска, хората спират да правят проучвания и след 20-25 години започваме да изпитваме недостиг на енергия и в този момент цената на енергията скача трикратно, четирикратно и се оказваме в енергийна фаза като тази през 70-те години. Имаше опашки…

- Абсолютно. Прословутата война в Близкия Изток, ОПЕК, която повиши четирикратно цените.

- И в този момент има проблем. Защото трябва да произвеждаме енергия, но трябва да почакаме десет години, докато тя бъде на разположение, така че пред нас има десет трудни години. Преди две-три години писах за това, че ще влезем в енергийна криза, беше нужна средна интелигентност, за да се разбере. Така че се надявам, че нашите управляващи са били наясно.

- Какво се случи днес и какво породи всичко това?

- Русия нахлу в Украйна. Добре, Русия нахлу в Украйна. И в този момент Европа и САЩ, обзети от голяма моралност, решиха, че това е много лошо. Добре, това е много лошо. Но освен това, те решиха, че повече няма да купуват петрол. Но не знаеха ли, че сме в период, в който така или иначе има недостиг?

- Именно, те не помислиха за недостига, който се задава.

- Който вече беше започнал. Цените вече бяха започнали да се повишават. Единственият, който направи инвестици в тези изкопаеми горива, беше Русия, защото това е тяхната…

- Защото това е тяхната основа, тяхното ДНК.

- Да, и освен това вижте мащаба. Това е най-голямата страна в света, тя е огромна, могат да копаят кладенци навсякъде. Така че в този момент спряхме да внасяме и казахме: “Ще го купуваме от други”. Но няма други! И след като няма други, какво ще правим? Вероятно Русия ще продава петрол на Индия, която ще ни го рафинира…

- Точно това се случва вече.

- И която ще ни го препродава на тройна цена. И освен това сме подписали договори с Русия, които бяха в евро, така че плащахме нашия петрол в евро, печатахме красиви малки хартийки и ги изпращахме в Русия, а тези добри хора бяха така любезни да вземат част от тези евра и да купуват нашите държавни облигации. Донякъде това е голяма тайна, но ние не плащахме нашия петрол - давахме им фалшиви пари и с тези фалшиви пари те купуваха нашите фалшиви облигации, това е.

- От гледна точка на енергията и от гледна точка на валутата, днес в света бяха обърнати неприкосновени маси.

- Много неща могат да се случат. Сега ще трябва да купуваме нашата енергия по-скъпо, но едно от последствията от това повишаване на цените на енергията, е, че инфлацията тръгна нагоре. Мисля, че средната инфлация за европейските страни в еврозоната е 8%.

- В САЩ колко е?

- 8%. Но мисля, че в една от балтийските страни е 22%. Това означава, че паричната политика, разработена в миналото, е била твърде хлабава. Както казваше Жак Рюеф, инфлацията означава да субсидираш с пари, които не съществуват, разходи, които не носят нищо.

- По отношение на какво беше твърде хлабава?

- Например, плащаха на хората да не работят по време на Ковид в продължение на една година. Издадоха облигационни книжа, които бяха закупени от Централната банка. Печатаха пари като луди, така че днес стойността на валутата намалява. Хората не разбират, но инфлацията не е покачване на цените, а спад на стойността на парите, защото напечатахме твърде много. Трябва да проумеем, че правителствата искат да намалят стойността на валутата, защото без това няма да могат да плащат дълговете си. Така че това не е повишаване на цените, а банкнотите в джоба ви губят стойността си.

- Само че хората виждат повишението на цените, когато отидат да пазаруват в магазина.

- Те го виждат, но това не е повишение на цените. Например, ако измервате цените в злато, няма повишение на цените, само стойността на банкнотата в джоба ви намалява, защото правителството е направило така, че да намалява. Защото това му позволява да плаща по-малко на държавните служители, да изплаща дълга, т.е. това е доброволна маневра на правителствата за създаване на обедняване на хората.

Повишаване на цените започна и в САЩ, знаете, че през ноември там ще има избори и демократите не тръгват добре. И тъй като демократите до голяма степен са отговорни за повишаването на инфлацията в САЩ в този момент, ще трябва да се повишат лихвените проценти. Защото не може да се борите срещу инфлацията, ако не вдигнете лихвените проценти. Трябва да дадете причина на хората да държат парите си кеш, без да ги харчат. Днес, например, реалните лихвени проценти в Германия, приспаднати от инфлацията, са минус 8. Тоест, това, което трябва да направите, е да ги накарате да купуват възможно най-бързо. Така че лихвените проценти ще се повишат. Но ако се повишат лихвените проценти върху долара, не можем да останем с 0 лихвени проценти върху еврото…

- Защото еврото ще спадне още повече.

- Следователно трябва да се повишат лихвените проценти в Европа. Но тук има малък проблем. А той е, че ако повишите лихвените проценти в страни като Италия, Франция, Испания, те имат такъв дълг заради паричните и бюджетни глупости, които направиха от десет години насам, че цялото увеличаване на създаденото богатство ще отиде за плащането на дълга.

- Искате да кажете, че Италия може да се срине икономически?

- Тя може да се срине икономически, това е много просто. Да вземем за пример Франция, днешното ниво на дълга. Ако лихвените проценти върху цялата съвкупност са…

- Те са 120% от БВП.

- Ако бяха 8%, ако след седем години останат 8%, всички данъчни приходи ще обслужват дълга, вече няма да има нищо за хората, за здравеопазването, за отбраната, за образованието, за полицията. Следователно има проблем. Ще трябва да се реже. Но неприятното е, че Италия реже от двадесет години и в един момент италианците ще си кажат: “За какво ни е еврото?”. Но ако те напуснат еврото, според договорите, които са подписали, това означава да напуснат Европа, да излязат от Европа като англичаните. А това рискува да повлече Унгария, цяла серия от страни, които се питат какво правят там.

Какво ни очаква сега? Бях написал една книга, която се казва “Лъвове, водени от магарета” (Des lions menés par des ânes, 2003 ., предговорът е от Милтън Фридман - б. пр.), в която обяснявах, че еврото ще разруши Европа, това беше през 2002-2003 г. През 2012 г. еврото трябваше да скочи.

- Защо през 2012 г.?

- Защото имаше голяма гръцка криза, криза с Италия и т.н. и г-н Драги, който по онова време беше управител на Европейската централна банка, каза: “Ще направя всичко необходимо, за да оцелее еврото”. Какво означаваше “всичко необходимо”? Това означаваше да сведе лихвените проценти до нула, за да не плаща Италия цената на своя дълг. Но междувременно това разори всички германски рентиери, всички германски пенсионни фондове и т.н. Сега те са разорени, това е факт. Но ако сега лихвените проценти не се повишат, ще се върнем към предишния проблем.

- Ще се върнем в 2012 г.

- Ще се върнем в 2012 г., но вече не може да се намаляват лихвените проценти, защото има инфлация, а по онова време нямаше. За първи път от създаването на еврото има съществена разлика между това, което иска Германия - да спре инфлацията, т.е. да се вдигнат лихвените проценти, и това, от което има нужда Италия - нулеви лихвени проценти. Не можем да имаме и двете едновременно. Едното от двете ще надделее. Следователно назрява голяма криза между онези, които искат да се поддържа стойността на валутата, и тези, които искат да я намалят, в противен случай Италия ще се пръсне. За първи път има противоположни интереси. Всеки път, когато има криза от 20 г. насам, това, което правят, е да намаляват лихвените проценти и това позволяваше на Италия да оцелява.

- Интересното е, макар че не това е темата, че Германия съживява въглищата.

- Очевидно, защото нямат енергия.

- Но това не е невероятно - ще замърсяват като луди, докато управляват германските еколози?

- Това е гротескното. Знаете ли, интересното е, че когато германците горят въглища и вятърът идва от североизток, Париж е пълен с въглищен прах, защото той идва с вятъра. И какво прави г-жа Идалго (кметът на Париж - б. пр.)? Тя ограничава трафика, въпреки че горят въглища на 1000 км оттук. Те наистина ни вземат за глупаци! През целия си живот съм работил за хора като Реймон Арон, които съм съветвал, които разсъждаваха логично. А днес, от пет-десет години, нашите общества преминаха от логични към магични общества. Тоест, хората казват: “Това, което правите, е лошо, не харесвам това, което правите”…

- И дори и да е рационално не се прави.

- Например, те спряха целия внос на петрол. А това ще вкара Европа в невъобразима рецесия.

- Ембаргото върху руския петрол.

- И ще бъдат засегнати бедните хора, а не тези, които, са начело, защото президентският самолет ще продължи да лети, но обикновеният човек няма да може да отиде с колата си да види своята майка, която е с Алхцаймер и е на 50 км, защото е много скъпо. Искат да спрят цялата търговия с руснаците. Добре. Но това има огромна цена. И виждате, че Китай, Бразилия, Индия казват: “Ако нямате нищо против, момчета, ние ще продължим да търгуваме с Русия”. Тоест има разделение на света между света на woke (“будните”), ние, и света на хората, които управляват в интерес на своите страни.

- Това е интересно, защото векове наред Западът се смяташе за рационалния център на света. Казваше: “Правим това за всички вас”.

- Това е колониализмът. Знаете, че през 90-те години на ХХ век с Жюл Фери и т.н. трябваше да отидем да научим тези клети хора как да живеят.

- Това беше Просвещението.

- Това беше Просвещението, трябваше да внесем просвещение и все още сме носители на просвещение, но на другите им е трудно да ни вярват.

- Шарл Гав прави вълнуваща геополитическа, геостратегическа и геофинансова картина на света. Това, което скицирахте, е, че вървим към разделение на света, което вече няма нищо общо с това, което е било преди, а е между долара и еврото, Запада като цяло, и всички други.

- Това са не толкова всички други, това е Китай.

- Главно Китай.

- Китай разбра по време на кризата през 2008-2009 г., че трябва да се създаде алтернативна валутна система. Написах една книга на английски, която се казва “Сблъсъкът на империите” (Clash of Empires), която хората могат да намерят в Amazon, за да обясня, че една империя никога не се създава с чужда валута. Трябва да можете да плащате суровините с вашата валута, за да можете да ги преобразувате изгодно - връщам се към идеята, че енергията е икономика. Така че те създадоха нова централна банка, нов МВФ, нова Световна банка, петролен фючърсен пазар в юани в Шанхай, така че САЩ вече не знаят кой купува и кой продава петрол, тъй като е в юани, защото, когато е в долари, има информация. И освен това, когато има твърде много юани, понеже сте продали много петрол на Китай, Китай е готов да ви плати част от този петрол в злато.

- Те са натрупали и злато.

- Те трупаха злато като луди. Леярни в Швейцария работят за Китай от петдесет години на пълен работен ден. Купуват злато по целия свят, претопяват го и го изпращат там. Днес Китай създава алтернативна валутна система. Така че от една страна има фиатна валутна система, т.е. валути, основани на добрата воля на държавите, но ние знаем, че нашите държави не могат да плащат дълговете си, и, от друга страна, валута, която ще се основава на нещо много по-сигурно, например злато. Това означава, че вървим към разделяне на света на две и ако вървим към разделяне на света на две, не може да има свободни финансови транзакции между тези две части. Тоест вървим към контрол на търговията, контрал на цените, контрол на капиталите, контрол на хората и т.н. От едната страна ще бъде китайския свят, а от другата страна - нашият свят.

- Ако добре съм разбрал, руснаците ще бъдат част от китайския свят.

- Напълно. И освен това Китай официално каза миналата седмица чрез гласа на Си, че руснаците са техни съюзници. Защото цялата тази украинска история - няма да се връщам към нея -, но е много лесно да бъде спряна. Достатъчно е украинският президент да заяви публично, че в никакъв случай няма да влязат в НАТО. Това беше единственото нещо, което искаха руснаците.

- Е, искаха и малко от Донбас и Одеса.

- Не, не! Искаха да признаят Крим, който впрочем никога не е бил украински. Виждайки бедствието, до което доведе това, тези момчета трябваше да кажат, че всъщност американците ги тласнаха към войната. Мисля, че Монтескьо беше казал, че винаги трябва да осъждаме този, който води война, но още повече онзи, който прави войната неизбежна.

- Да, това е ясно. Мисля, че ако беше друг, а не Байдън, щеше да се справи по друг начин.

- Щеще да успокои украинците.

- Знаем, че Саудитска Арабия днес продава петрол на Китай в юани.

- Тя го предложи и веднага след това американската дипломация се задейства. Президентът на САЩ ще посети Саудитска Арабия, за да ѝ обясни какъв цвят са парите - те са зелени, не са червени и т.н. Не знам дали това още е така, но знам, че Индия купува своя петрол в рупии, тъй като петролната принуда в международната търговия беше огромна, защото те са голям вносител.

- И го препродават на Европа с комисионна.

- Надявам се с печалба. Искам да кажа на хората, е, че американският ред, който започна през 1945 г., се срива навсякъде. И тук трябва да направя една малка забележка, малко анекдотична, но която може би ще заинтригува вашите слушатели, а тя е, че когато заспите през 1788 г. и се събудите през 1820 г., не разбирате нищо - светът се е променил. Заспивате през 1889 г., събуждате се през 1920 г. и не разбирате нищо - светът се е променил. Заспивате през 1989 г. и се събуждате през 2020 г. и не разбирате нищо - вече няма Съветски съюз, Китай е първата страна в света и т.н. Това, което се опитвам да кажа, е, че продължителността на живота на човешките институции е приблизително 70 години и след това те изчезват, защото са твърде тромави и т.н. Така че трябва да осъзнаем, че се намираме наистина в революционен период, в който институциите на Европа могат да изчезнат.

- Това е краят на империите.

- Напълно. Това съответства на края на империите. Така че сме в този период и следователно ще сменим валутата, ще сменим… В моята професия, която е съветник на хора, които имат твърде много пари, винаги им казвам: може да купите две неща на пазарите - може да да купите договор, т.е. облигация на френската държава, това е договор, който сключвате с френската държава, която ще ви заплати в евро и т.н.; може да купите част от собственост - ликвидна акция, както казвам винаги. Е добре, купуването на договори в света на институции, които ще рухнат, е слабоумие. Трябва да купувате само дялове от собственост.

- Имате предвид акции на този, на този, на този…

- Вие сте били на двадесет години през 1900-1920 г., живели сте в Германия, която е преживяла Втората световна война, искате да си оправите пенсията. Какво правите? Купувате недвижима собственост - тя е бомбардирана, нищо не остава. Купувате валута - тя изчезва два пъти заради облигациите.

- Говорите за Първата световна война.

- За Първата световна война. Купувате злато, но се оказвате в нарушение, защото това е забранено. Купувате от “Фарбен”, “Дойчебанк”, “Мерцедес” и след четиридесет години спокойно се пенсионирате. Тоест, искам да кажа, че капитализмът има един чудесен признак, който ви позволява да инвестирате във времето, а хората в бизнеса по принцип доста по-умело от вас избягват трудностите в този тип периоди. Следователно това, което трябва да направите, е да поемете риска на волатилността. Но знам, че всички хора, които днес получават пенсии във Франция, 70% от пенсиите са облигации на френската държава и това ще преобладава. 

- Особено хората с малки пенсии, които се чудят как ще се препитават.

- Това е ужасно. Вместо да защитават тези хора, ускоряват тяхното обедняване посредством инфлацията.

- Сякаш живеем в два свята - на аристокрацията и на третото съсловие.

- Имам чувството, че аристокрацията, както вие я описвате, тези хора горе, в крайна сметка са решили да закрепостят селяните към земята, да им попречат да протестират, да хванат самолета, защото има много хора в Партенона, който ще посетят…

- Да ни пречат.

- Именно, да ни пречат.

- Думата имат слушателите. С нас е Шантал от Бастия. Добър ден, Шантал!

Шантал: - Добър ден, Андре! Очарована съм, че мога да разговарям с г-н Шарл Гав! Искам да му благодаря, защото той наистина ни ориентира, упътва, обяснява, тъй като икономиката не е нещо очевидно. Така че искам да му благодаря за всичко, което прави. Това първо. Второто нещо, за мен войната в Украйна беше нужна на САЩ - мисля, че им трябваше голям конфликт, защото са в икономическа криза и трябва да се потърсят пари другаде. Но въпросът, който искам да задам на г-н Гав: между двата тура на изборите г-н Макрон каза, че сме влезли във военна икономика. Видях, че правителството в Испания е готово да конфискува всичко - спестяванията, да реквизира публична, частна собственост и т.н. в случай на финансова криза, на война. Мисля, че това изречение на Макрон за военната икономика ни подготвя за същото нещо. Така че, госпожи и господа спестители, мисля, че е време да офейкаме.

Шарл Гав: - Основата на нашата цивилизация, в частност на нашите политически системи, от Лок в края на ХVII век, който беше английски философ, беше правото на собственост, защото от момента, в който имате собственост и сте богат, имате това, което американците наричат с “огромна елегантност” fuck your money, т.е. ако някой ви досажда, му казвате “прави каквото искаш, аз си отивам вкъщи на спокойствие”. И единственият начин да направиш хората роби е да им отнемеш собствеността. Трябва да си дадете сметка, че от години правото на собственост бавно се руши. Съветвам някои големи финансови институции във Франция и им казах преди четири-пет години да купуват китайски облигации - те се покачиха, докато всички други облигации се понижиха -, а те ми казаха: “нямам право”. Тоест правителството си е присвоило правото да казва на спестовните дружества какво да правят с парите си. Става дума за кражба на собственост от тези хора и те ще бъдат задължени да купуват френски облигации, които няма да струват нищо. Истинският проблем, който имаме днес, е, че тази линия на неприкосновеност, кято е в преамбюла на френската конституция, за правото на собственост - не може да има индивидуална свобода, ако няма индивидуална собственост - най-добрият начин да се атакува е войната, защото ви казват: “вие сте негодник, понеже не искате да защитавате страната”.

- А това, което казва Шантал за фразата на Еманюел Макрон за военната икономика и това, което става в Испания?

- Означава точно това: ще ни вкарат във война, за могат да ни ограбят по-добре. Това ме плаши. Първо, те нямат никаква историческа култура, нямат никаква философска култура, никаква научна култура…

- Говорите за принцовете, които ни управляват?

- За принцовете, които ни управляват. А някога, когато Дьо Гол беше тук, хората, които заемаха техническите постове, бяха от Минния корпус и познаваха кръстосаното умножение. Днес това са финансови инспектори и хора от Института за политически науки и те не знаят как се прави кръстосано умножение. Това, което се опитвам да кажа, е, че днес имаме елит с интелектуална бедност - нарекох го “инептокрация” (ineptocratie - некадърнокрация) - и ние сме в инептокрация.

- Обажда се Пиер. Добър ден, Пиер!

Пиер: - Добър ден, Андре, добър ден, Шарл Гав! Браво за това, което правите, което следя отдавна! Въпросът ми, г-н Гав, знаем накъде отиваме - знаем, че това ще се сгромоляса. Мисля, че трябва да стане бързо, колкото по-дълго е, толкова повече ще страда френският народ. Надявам се да е по-бързо.

Шарл Гав: - Знаете какво казват германците, които имат чувство за хумор, както знаем. Те имат една фраза, която много ми харесва: по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Никой не може да предвиди бъдещето. Ако можеше, социализмът щеше да продължи да съществува, щяха да знаят всичко, което не върви. Това, което се опитвам да кажа, е, че навлизаме в период, който ще бъде много труден. Когато попитали Оскор Уайлд по време на процеса му как е фалирал, той казал: "много бавно в началото и много бързо накрая". На това се надявам - при този бавен упадък, това бавно задушаване, от което всички страдаме, единственото нещо, което трябва да направим, е да се отървем от тази управляваща класа, трябва да сменим управляващите.

- Трябва да сменим елита. Трябва да има елит, но трябва да бъде сменен.

- Това не е елит, той се превърна в аристокрация. Така че се надявам това да стане бързо, но не знам, никой не знае. Това, което казвам е на хората, е, че трябва да се опитат да създадат повече местни връзки около себе си.

- Да се върнат към локализма.

- Да се върнат към локализма, за да могат бързо да си помагат един на друг. Когато бях млад, бях близък с едно швейцарско семейство, едно от големите исторически швейцарски семейства, буржоа от Базел от ХII век. И си дадох сметка за нещо много любопитно в Швейцария - около тези големи семейства имаше цяла серия от това, което римляните са наричали gens (група от домакинства с роднинска връзка - б. пр.), т.е. хора, които в действителност не са зависели от фамилията, но когато имало проблем, се обръщали към този естествен лидер, който е бил лидер на gens и създавалиобщност от няколко семейства. Нямам отговор на вашия въпрос, но във всеки случай близката солидарност трябва да се върне. Тъй като държавната солидарност рискува да се счупи, трябва да се върнем към близката солидарност.

- Винаги да мислим глобално и да действаме локално, както казваше Рене Дюбос.

- Така е. Напълно вярно.

- Обажда се Ги от Понто-Комбо. Добър ден, Ги!

Ги: - Добър ден на вашия гост и на целия екип на радиото! Не хванах предаването от началото, но чух за недвижимите имоти и може би съм останал с погрешна представа, но мисля, че сюзерените, които ни управляват, имат интерес да задлъжняваме максимално и да ставаме собственици на максимален брой неща, за да бъдем с вързани ръце и крака и да не можем повече да излизаме на улицата за каквото и да било.

- Да, вярно е, защото трябва да се изплащат.

Ги: - Защото трябва да се изплащат и поради това хората не протестират и “жълтите жилетки” бяха нещо краткотрайно. Така мисля.

Шарл Гав: - Не е грешно това, което казвате. Не бива да се забравя, например, старата еврейска традиция доста преди Христа. Тогава е съществувало опрощаване: на всеки 70 години отменяли всички дългове, защото един задлъжнял човек не е свободен. Аз лично отказвах да имам дългове до 40-45-та си година. Имах много малко, защото когато имам дългове, се чувствам много некомфортно.

Ги: - Така е, ние сме от старото поколение.

Шарл Гав: - Не, просто хората може би не разбраха как стават роби. А човек става роб чрез дълга. Познавам малко хора, които се забогатели, като са задлъжнели.

- Добре, Шарл Гав, но как да постъпят хората, които искат да имат апартамент, дом, но нямат пари, за да платят? Значи трябва да задлъжнеят и тук се връщаме към собствеността: от една страна, казвате, че човек трябва да бъде собственик, че това е нещо хубаво и това е така; но от друга страна, нямам средства за това.

Шарл Гав: - В този момент трябва да се взема под наем. Аз, например, когато реших да замина за Лондон през 80-те години, защото не исках да живея в страна, в която има министри комунисти, с жена ми имахме три деца, но нямах нито стотинка и нищо не бях купил. Така че върнах ключовете от апартамента, който бях наел, казах “много благодаря” и на 14 септември бях в Лондон, децата ни бяха записани в гимназията. Дългът е начин да намалите своята свобода. Представете си, че намирате работа в Авиньон, после я губите и намирате друга в Тулуза. Но ако сте купили нещо в Авиньон, сте заклещен.

- Може да го препродадете.

- Може да го препродадете, правителството ще вземе 10% данък.

- Всъщност човек винаги трябва да избира между свобода и сигурност.

- И този, който избира сигурността, няма да има нито сигурност, нито свобода.

- Бенджамин Франклин.

Ги: - Съгласен съм. Само един въпрос: какво мислите за всички тези хитреци, които ни управляват?

Шарл Гав: - Не всичко е загубено. Знаете ли, във Франция има нещо, което върви много добре и което се нарича “съучастнически капитализъм”, т.е. ако сте приятел с човек, който е завършил Националното училище по администрация (ENA), той ще ви дава хубави договори, които се плащат с взети в заем пари. Страната ще обеднява, но той ще печели. Има три възможности днес, когато анализираме Франция: първата е, че сме управлявани от тъпаци, което е възможно. Втората, която също е много важна, е, че те имат скрит дневен ред, който не разбираме - това, които ви говорят за Давос, за тези вълнуващи неща…

- За конспирационистки договор.

- Казвам, че може би има някакъв ужасен заговор, аз не мога да преценя. И третата е, че това са просто мръсници, които ни крадат. Ако имате четвърта идея, кажете я.

- Във всеки случай знаем, че съучастническият капитализъм съществува, не само във Франция, но и другаде. Не бива да забравяме, че много хора продължават да забогатяват, разбира се.

- Крадейки от другите, което не е нормално.

- Няма други слушатели, но Фейсбук реагира. Например “Сняг” казва, че проблемът е, че парите не се преразпределят - къде отиват те? Много хора поставят този въпрос, те наистина не разбират къде отиват парите.

Шарл Гав: - Аз също, между другото. Къде отиват парите? Ще завърша с една шега на човек, когото много харесвах, Милтън Фридман. Той казваше: има четири начина да харчите пари. Имате пари, които сами сте спечелили, и ги харчите за себе си. Имате пари, които сами сте спечелили, и ги харчите за някой друг. По принцип човека, за когото ги харчите - не знам дали ще купя Ферари на жена ми, например, тя може би няма да е много ентусиазирана, не е първото нещо, за което ще се сети. После, има пари, които някой друг е спечелил, например дядо ви и вие ги харчите - наследството. Може би няма да бъде похарчено в интерес на всички останали. И накрая, има пари, които никой не е спечелил, които са били откраднати от трето лице, т.е. от държавата. Тези хора харчат, за да бъдат преизбрани, те не харчат, за да направят добро, харчат, за да бъдат избрани, следователно харчат в корупционни дейности. Точка. Колкото повече едно общество е свободно, толкова повече спечелени пари има, които са похарчени от тях.

- Бих казал, че това е елементарна мъдрост и трябва да продължим да я практикуваме.

Източник: "Гласове". - Шарл Гав, президент на “L'institut des Libertés”, икономист. С него ще разговаряме за това дали Европа ще се окаже пред валутен крах, защото се случват някои неща на международните пазари. Добър ден, Шарл Гав! Да поговорим за това, което става в света от четири месеца насам, когато Русия нахлу в Украйна. Къде сме днес? И особено с големите маневри между Русия, Китай, Индия, САЩ, дедоларизацията на света, за която се говори, прегрупирането с рублата, рупията, юана, какво става, Шарл Гав?

- Колко часа имате?

- Колкото искате! (смях) Имаме цял час.

- Ще започна с нещо много просто, за да обясня какво се случва. Знаете, че икономиката е трансформирана енергия. Вземате енергия, добавяте малко труд, получавате продукти и печелите пари с това. Не може да има икономика без енергия.

- Говорите за енергия във физическия смисъл на думата?

- Във физическия смисъл на думата, за цялата енергия. В началото са въглищата, газа, електричеството, но това е същото нещо. Енергията има много любопитен цикъл. Икономическият цикъл, който познавате, е три-четири години развитие, една година рецесия. Енергията има по-скоро цикъл от 25-30 години.

- Дългосрочен.

- Дългосрочен. Тоест вие правите значителни разходи за проучвания и развитие, копаете кладенци, изграждате ядрени централи и обикновено произвеждате много. Така че в продължение на 10-15-20 години енергията е евтина, а превръщането на евтината енергия в рентабилен продукт е лесно.

- Търсенето и предлагането.

- Да, търсене и предлагане. А когато има много предлагане, цената на енергията пада, остава ниска, всичко върви добре. И тъй като никой не печели пари от енергия, защото цената е ниска, хората спират да правят проучвания и след 20-25 години започваме да изпитваме недостиг на енергия и в този момент цената на енергията скача трикратно, четирикратно и се оказваме в енергийна фаза като тази през 70-те години. Имаше опашки…

- Абсолютно. Прословутата война в Близкия Изток, ОПЕК, която повиши четирикратно цените.

- И в този момент има проблем. Защото трябва да произвеждаме енергия, но трябва да почакаме десет години, докато тя бъде на разположение, така че пред нас има десет трудни години. Преди две-три години писах за това, че ще влезем в енергийна криза, беше нужна средна интелигентност, за да се разбере. Така че се надявам, че нашите управляващи са били наясно.

- Какво се случи днес и какво породи всичко това?

- Русия нахлу в Украйна. Добре, Русия нахлу в Украйна. И в този момент Европа и САЩ, обзети от голяма моралност, решиха, че това е много лошо. Добре, това е много лошо. Но освен това, те решиха, че повече няма да купуват петрол. Но не знаеха ли, че сме в период, в който така или иначе има недостиг?

- Именно, те не помислиха за недостига, който се задава.

- Който вече беше започнал. Цените вече бяха започнали да се повишават. Единственият, който направи инвестици в тези изкопаеми горива, беше Русия, защото това е тяхната…

- Защото това е тяхната основа, тяхното ДНК.

- Да, и освен това вижте мащаба. Това е най-голямата страна в света, тя е огромна, могат да копаят кладенци навсякъде. Така че в този момент спряхме да внасяме и казахме: “Ще го купуваме от други”. Но няма други! И след като няма други, какво ще правим? Вероятно Русия ще продава петрол на Индия, която ще ни го рафинира…

- Точно това се случва вече.

- И която ще ни го препродава на тройна цена. И освен това сме подписали договори с Русия, които бяха в евро, така че плащахме нашия петрол в евро, печатахме красиви малки хартийки и ги изпращахме в Русия, а тези добри хора бяха така любезни да вземат част от тези евра и да купуват нашите държавни облигации. Донякъде това е голяма тайна, но ние не плащахме нашия петрол - давахме им фалшиви пари и с тези фалшиви пари те купуваха нашите фалшиви облигации, това е.

- От гледна точка на енергията и от гледна точка на валутата, днес в света бяха обърнати неприкосновени маси.

- Много неща могат да се случат. Сега ще трябва да купуваме нашата енергия по-скъпо, но едно от последствията от това повишаване на цените на енергията, е, че инфлацията тръгна нагоре. Мисля, че средната инфлация за европейските страни в еврозоната е 8%.

- В САЩ колко е?

- 8%. Но мисля, че в една от балтийските страни е 22%. Това означава, че паричната политика, разработена в миналото, е била твърде хлабава. Както казваше Жак Рюеф, инфлацията означава да субсидираш с пари, които не съществуват, разходи, които не носят нищо.

- По отношение на какво беше твърде хлабава?

- Например, плащаха на хората да не работят по време на Ковид в продължение на една година. Издадоха облигационни книжа, които бяха закупени от Централната банка. Печатаха пари като луди, така че днес стойността на валутата намалява. Хората не разбират, но инфлацията не е покачване на цените, а спад на стойността на парите, защото напечатахме твърде много. Трябва да проумеем, че правителствата искат да намалят стойността на валутата, защото без това няма да могат да плащат дълговете си. Така че това не е повишаване на цените, а банкнотите в джоба ви губят стойността си.

- Само че хората виждат повишението на цените, когато отидат да пазаруват в магазина.

- Те го виждат, но това не е повишение на цените. Например, ако измервате цените в злато, няма повишение на цените, само стойността на банкнотата в джоба ви намалява, защото правителството е направило така, че да намалява. Защото това му позволява да плаща по-малко на държавните служители, да изплаща дълга, т.е. това е доброволна маневра на правителствата за създаване на обедняване на хората.

Повишаване на цените започна и в САЩ, знаете, че през ноември там ще има избори и демократите не тръгват добре. И тъй като демократите до голяма степен са отговорни за повишаването на инфлацията в САЩ в този момент, ще трябва да се повишат лихвените проценти. Защото не може да се борите срещу инфлацията, ако не вдигнете лихвените проценти. Трябва да дадете причина на хората да държат парите си кеш, без да ги харчат. Днес, например, реалните лихвени проценти в Германия, приспаднати от инфлацията, са минус 8. Тоест, това, което трябва да направите, е да ги накарате да купуват възможно най-бързо. Така че лихвените проценти ще се повишат. Но ако се повишат лихвените проценти върху долара, не можем да останем с 0 лихвени проценти върху еврото…

- Защото еврото ще спадне още повече.

- Следователно трябва да се повишат лихвените проценти в Европа. Но тук има малък проблем. А той е, че ако повишите лихвените проценти в страни като Италия, Франция, Испания, те имат такъв дълг заради паричните и бюджетни глупости, които направиха от десет години насам, че цялото увеличаване на създаденото богатство ще отиде за плащането на дълга.

- Искате да кажете, че Италия може да се срине икономически?

- Тя може да се срине икономически, това е много просто. Да вземем за пример Франция, днешното ниво на дълга. Ако лихвените проценти върху цялата съвкупност са…

- Те са 120% от БВП.

- Ако бяха 8%, ако след седем години останат 8%, всички данъчни приходи ще обслужват дълга, вече няма да има нищо за хората, за здравеопазването, за отбраната, за образованието, за полицията. Следователно има проблем. Ще трябва да се реже. Но неприятното е, че Италия реже от двадесет години и в един момент италианците ще си кажат: “За какво ни е еврото?”. Но ако те напуснат еврото, според договорите, които са подписали, това означава да напуснат Европа, да излязат от Европа като англичаните. А това рискува да повлече Унгария, цяла серия от страни, които се питат какво правят там.

Какво ни очаква сега? Бях написал една книга, която се казва “Лъвове, водени от магарета” (Des lions menés par des ânes, 2003 ., предговорът е от Милтън Фридман - б. пр.), в която обяснявах, че еврото ще разруши Европа, това беше през 2002-2003 г. През 2012 г. еврото трябваше да скочи.

- Защо през 2012 г.?

- Защото имаше голяма гръцка криза, криза с Италия и т.н. и г-н Драги, който по онова време беше управител на Европейската централна банка, каза: “Ще направя всичко необходимо, за да оцелее еврото”. Какво означаваше “всичко необходимо”? Това означаваше да сведе лихвените проценти до нула, за да не плаща Италия цената на своя дълг. Но междувременно това разори всички германски рентиери, всички германски пенсионни фондове и т.н. Сега те са разорени, това е факт. Но ако сега лихвените проценти не се повишат, ще се върнем към предишния проблем.

- Ще се върнем в 2012 г.

- Ще се върнем в 2012 г., но вече не може да се намаляват лихвените проценти, защото има инфлация, а по онова време нямаше. За първи път от създаването на еврото има съществена разлика между това, което иска Германия - да спре инфлацията, т.е. да се вдигнат лихвените проценти, и това, от което има нужда Италия - нулеви лихвени проценти. Не можем да имаме и двете едновременно. Едното от двете ще надделее. Следователно назрява голяма криза между онези, които искат да се поддържа стойността на валутата, и тези, които искат да я намалят, в противен случай Италия ще се пръсне. За първи път има противоположни интереси. Всеки път, когато има криза от 20 г. насам, това, което правят, е да намаляват лихвените проценти и това позволяваше на Италия да оцелява.

- Интересното е, макар че не това е темата, че Германия съживява въглищата.

- Очевидно, защото нямат енергия.

- Но това не е невероятно - ще замърсяват като луди, докато управляват германските еколози?

- Това е гротескното. Знаете ли, интересното е, че когато германците горят въглища и вятърът идва от североизток, Париж е пълен с въглищен прах, защото той идва с вятъра. И какво прави г-жа Идалго (кметът на Париж - б. пр.)? Тя ограничава трафика, въпреки че горят въглища на 1000 км оттук. Те наистина ни вземат за глупаци! През целия си живот съм работил за хора като Реймон Арон, които съм съветвал, които разсъждаваха логично. А днес, от пет-десет години, нашите общества преминаха от логични към магични общества. Тоест, хората казват: “Това, което правите, е лошо, не харесвам това, което правите”…

- И дори и да е рационално не се прави.

- Например, те спряха целия внос на петрол. А това ще вкара Европа в невъобразима рецесия.

- Ембаргото върху руския петрол.

- И ще бъдат засегнати бедните хора, а не тези, които, са начело, защото президентският самолет ще продължи да лети, но обикновеният човек няма да може да отиде с колата си да види своята майка, която е с Алхцаймер и е на 50 км, защото е много скъпо. Искат да спрят цялата търговия с руснаците. Добре. Но това има огромна цена. И виждате, че Китай, Бразилия, Индия казват: “Ако нямате нищо против, момчета, ние ще продължим да търгуваме с Русия”. Тоест има разделение на света между света на woke (“будните”), ние, и света на хората, които управляват в интерес на своите страни.

- Това е интересно, защото векове наред Западът се смяташе за рационалния център на света. Казваше: “Правим това за всички вас”.

- Това е колониализмът. Знаете, че през 90-те години на ХХ век с Жюл Фери и т.н. трябваше да отидем да научим тези клети хора как да живеят.

- Това беше Просвещението.

- Това беше Просвещението, трябваше да внесем просвещение и все още сме носители на просвещение, но на другите им е трудно да ни вярват.

- Шарл Гав прави вълнуваща геополитическа, геостратегическа и геофинансова картина на света. Това, което скицирахте, е, че вървим към разделение на света, което вече няма нищо общо с това, което е било преди, а е между долара и еврото, Запада като цяло, и всички други.

- Това са не толкова всички други, това е Китай.

- Главно Китай.

- Китай разбра по време на кризата през 2008-2009 г., че трябва да се създаде алтернативна валутна система. Написах една книга на английски, която се казва “Сблъсъкът на империите” (Clash of Empires), която хората могат да намерят в Amazon, за да обясня, че една империя никога не се създава с чужда валута. Трябва да можете да плащате суровините с вашата валута, за да можете да ги преобразувате изгодно - връщам се към идеята, че енергията е икономика. Така че те създадоха нова централна банка, нов МВФ, нова Световна банка, петролен фючърсен пазар в юани в Шанхай, така че САЩ вече не знаят кой купува и кой продава петрол, тъй като е в юани, защото, когато е в долари, има информация. И освен това, когато има твърде много юани, понеже сте продали много петрол на Китай, Китай е готов да ви плати част от този петрол в злато.

- Те са натрупали и злато.

- Те трупаха злато като луди. Леярни в Швейцария работят за Китай от петдесет години на пълен работен ден. Купуват злато по целия свят, претопяват го и го изпращат там. Днес Китай създава алтернативна валутна система. Така че от една страна има фиатна валутна система, т.е. валути, основани на добрата воля на държавите, но ние знаем, че нашите държави не могат да плащат дълговете си, и, от друга страна, валута, която ще се основава на нещо много по-сигурно, например злато. Това означава, че вървим към разделяне на света на две и ако вървим към разделяне на света на две, не може да има свободни финансови транзакции между тези две части. Тоест вървим към контрол на търговията, контрал на цените, контрол на капиталите, контрол на хората и т.н. От едната страна ще бъде китайския свят, а от другата страна - нашият свят.

- Ако добре съм разбрал, руснаците ще бъдат част от китайския свят.

- Напълно. И освен това Китай официално каза миналата седмица чрез гласа на Си, че руснаците са техни съюзници. Защото цялата тази украинска история - няма да се връщам към нея -, но е много лесно да бъде спряна. Достатъчно е украинският президент да заяви публично, че в никакъв случай няма да влязат в НАТО. Това беше единственото нещо, което искаха руснаците.

- Е, искаха и малко от Донбас и Одеса.

- Не, не! Искаха да признаят Крим, който впрочем никога не е бил украински. Виждайки бедствието, до което доведе това, тези момчета трябваше да кажат, че всъщност американците ги тласнаха към войната. Мисля, че Монтескьо беше казал, че винаги трябва да осъждаме този, който води война, но още повече онзи, който прави войната неизбежна.

- Да, това е ясно. Мисля, че ако беше друг, а не Байдън, щеше да се справи по друг начин.

- Щеще да успокои украинците.

- Знаем, че Саудитска Арабия днес продава петрол на Китай в юани.

- Тя го предложи и веднага след това американската дипломация се задейства. Президентът на САЩ ще посети Саудитска Арабия, за да ѝ обясни какъв цвят са парите - те са зелени, не са червени и т.н. Не знам дали това още е така, но знам, че Индия купува своя петрол в рупии, тъй като петролната принуда в международната търговия беше огромна, защото те са голям вносител.

- И го препродават на Европа с комисионна.

- Надявам се с печалба. Искам да кажа на хората, е, че американският ред, който започна през 1945 г., се срива навсякъде. И тук трябва да направя една малка забележка, малко анекдотична, но която може би ще заинтригува вашите слушатели, а тя е, че когато заспите през 1788 г. и се събудите през 1820 г., не разбирате нищо - светът се е променил. Заспивате през 1889 г., събуждате се през 1920 г. и не разбирате нищо - светът се е променил. Заспивате през 1989 г. и се събуждате през 2020 г. и не разбирате нищо - вече няма Съветски съюз, Китай е първата страна в света и т.н. Това, което се опитвам да кажа, е, че продължителността на живота на човешките институции е приблизително 70 години и след това те изчезват, защото са твърде тромави и т.н. Така че трябва да осъзнаем, че се намираме наистина в революционен период, в който институциите на Европа могат да изчезнат.

- Това е краят на империите.

- Напълно. Това съответства на края на империите. Така че сме в този период и следователно ще сменим валутата, ще сменим… В моята професия, която е съветник на хора, които имат твърде много пари, винаги им казвам: може да купите две неща на пазарите - може да да купите договор, т.е. облигация на френската държава, това е договор, който сключвате с френската държава, която ще ви заплати в евро и т.н.; може да купите част от собственост - ликвидна акция, както казвам винаги. Е добре, купуването на договори в света на институции, които ще рухнат, е слабоумие. Трябва да купувате само дялове от собственост.

- Имате предвид акции на този, на този, на този…

- Вие сте били на двадесет години през 1900-1920 г., живели сте в Германия, която е преживяла Втората световна война, искате да си оправите пенсията. Какво правите? Купувате недвижима собственост - тя е бомбардирана, нищо не остава. Купувате валута - тя изчезва два пъти заради облигациите.

- Говорите за Първата световна война.

- За Първата световна война. Купувате злато, но се оказвате в нарушение, защото това е забранено. Купувате от “Фарбен”, “Дойчебанк”, “Мерцедес” и след четиридесет години спокойно се пенсионирате. Тоест, искам да кажа, че капитализмът има един чудесен признак, който ви позволява да инвестирате във времето, а хората в бизнеса по принцип доста по-умело от вас избягват трудностите в този тип периоди. Следователно това, което трябва да направите, е да поемете риска на волатилността. Но знам, че всички хора, които днес получават пенсии във Франция, 70% от пенсиите са облигации на френската държава и това ще преобладава. 

- Особено хората с малки пенсии, които се чудят как ще се препитават.

- Това е ужасно. Вместо да защитават тези хора, ускоряват тяхното обедняване посредством инфлацията.

- Сякаш живеем в два свята - на аристокрацията и на третото съсловие.

- Имам чувството, че аристокрацията, както вие я описвате, тези хора горе, в крайна сметка са решили да закрепостят селяните към земята, да им попречат да протестират, да хванат самолета, защото има много хора в Партенона, който ще посетят…

- Да ни пречат.

- Именно, да ни пречат.

- Думата имат слушателите. С нас е Шантал от Бастия. Добър ден, Шантал!

Шантал: - Добър ден, Андре! Очарована съм, че мога да разговарям с г-н Шарл Гав! Искам да му благодаря, защото той наистина ни ориентира, упътва, обяснява, тъй като икономиката не е нещо очевидно. Така че искам да му благодаря за всичко, което прави. Това първо. Второто нещо, за мен войната в Украйна беше нужна на САЩ - мисля, че им трябваше голям конфликт, защото са в икономическа криза и трябва да се потърсят пари другаде. Но въпросът, който искам да задам на г-н Гав: между двата тура на изборите г-н Макрон каза, че сме влезли във военна икономика. Видях, че правителството в Испания е готово да конфискува всичко - спестяванията, да реквизира публична, частна собственост и т.н. в случай на финансова криза, на война. Мисля, че това изречение на Макрон за военната икономика ни подготвя за същото нещо. Така че, госпожи и господа спестители, мисля, че е време да офейкаме.

Шарл Гав: - Основата на нашата цивилизация, в частност на нашите политически системи, от Лок в края на ХVII век, който беше английски философ, беше правото на собственост, защото от момента, в който имате собственост и сте богат, имате това, което американците наричат с “огромна елегантност” fuck your money, т.е. ако някой ви досажда, му казвате “прави каквото искаш, аз си отивам вкъщи на спокойствие”. И единственият начин да направиш хората роби е да им отнемеш собствеността. Трябва да си дадете сметка, че от години правото на собственост бавно се руши. Съветвам някои големи финансови институции във Франция и им казах преди четири-пет години да купуват китайски облигации - те се покачиха, докато всички други облигации се понижиха -, а те ми казаха: “нямам право”. Тоест правителството си е присвоило правото да казва на спестовните дружества какво да правят с парите си. Става дума за кражба на собственост от тези хора и те ще бъдат задължени да купуват френски облигации, които няма да струват нищо. Истинският проблем, който имаме днес, е, че тази линия на неприкосновеност, кято е в преамбюла на френската конституция, за правото на собственост - не може да има индивидуална свобода, ако няма индивидуална собственост - най-добрият начин да се атакува е войната, защото ви казват: “вие сте негодник, понеже не искате да защитавате страната”.

- А това, което казва Шантал за фразата на Еманюел Макрон за военната икономика и това, което става в Испания?

- Означава точно това: ще ни вкарат във война, за могат да ни ограбят по-добре. Това ме плаши. Първо, те нямат никаква историческа култура, нямат никаква философска култура, никаква научна култура…

- Говорите за принцовете, които ни управляват?

- За принцовете, които ни управляват. А някога, когато Дьо Гол беше тук, хората, които заемаха техническите постове, бяха от Минния корпус и познаваха кръстосаното умножение. Днес това са финансови инспектори и хора от Института за политически науки и те не знаят как се прави кръстосано умножение. Това, което се опитвам да кажа, е, че днес имаме елит с интелектуална бедност - нарекох го “инептокрация” (ineptocratie - некадърнокрация) - и ние сме в инептокрация.

- Обажда се Пиер. Добър ден, Пиер!

Пиер: - Добър ден, Андре, добър ден, Шарл Гав! Браво за това, което правите, което следя отдавна! Въпросът ми, г-н Гав, знаем накъде отиваме - знаем, че това ще се сгромоляса. Мисля, че трябва да стане бързо, колкото по-дълго е, толкова повече ще страда френският народ. Надявам се да е по-бързо.

Шарл Гав: - Знаете какво казват германците, които имат чувство за хумор, както знаем. Те имат една фраза, която много ми харесва: по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Никой не може да предвиди бъдещето. Ако можеше, социализмът щеше да продължи да съществува, щяха да знаят всичко, което не върви. Това, което се опитвам да кажа, е, че навлизаме в период, който ще бъде много труден. Когато попитали Оскор Уайлд по време на процеса му как е фалирал, той казал: "много бавно в началото и много бързо накрая". На това се надявам - при този бавен упадък, това бавно задушаване, от което всички страдаме, единственото нещо, което трябва да направим, е да се отървем от тази управляваща класа, трябва да сменим управляващите.

- Трябва да сменим елита. Трябва да има елит, но трябва да бъде сменен.

- Това не е елит, той се превърна в аристокрация. Така че се надявам това да стане бързо, но не знам, никой не знае. Това, което казвам е на хората, е, че трябва да се опитат да създадат повече местни връзки около себе си.

- Да се върнат към локализма.

- Да се върнат към локализма, за да могат бързо да си помагат един на друг. Когато бях млад, бях близък с едно швейцарско семейство, едно от големите исторически швейцарски семейства, буржоа от Базел от ХII век. И си дадох сметка за нещо много любопитно в Швейцария - около тези големи семейства имаше цяла серия от това, което римляните са наричали gens (група от домакинства с роднинска връзка - б. пр.), т.е. хора, които в действителност не са зависели от фамилията, но когато имало проблем, се обръщали към този естествен лидер, който е бил лидер на gens и създавалиобщност от няколко семейства. Нямам отговор на вашия въпрос, но във всеки случай близката солидарност трябва да се върне. Тъй като държавната солидарност рискува да се счупи, трябва да се върнем към близката солидарност.

- Винаги да мислим глобално и да действаме локално, както казваше Рене Дюбос.

- Така е. Напълно вярно.

- Обажда се Ги от Понто-Комбо. Добър ден, Ги!

Ги: - Добър ден на вашия гост и на целия екип на радиото! Не хванах предаването от началото, но чух за недвижимите имоти и може би съм останал с погрешна представа, но мисля, че сюзерените, които ни управляват, имат интерес да задлъжняваме максимално и да ставаме собственици на максимален брой неща, за да бъдем с вързани ръце и крака и да не можем повече да излизаме на улицата за каквото и да било.

- Да, вярно е, защото трябва да се изплащат.

Ги: - Защото трябва да се изплащат и поради това хората не протестират и “жълтите жилетки” бяха нещо краткотрайно. Така мисля.

Шарл Гав: - Не е грешно това, което казвате. Не бива да се забравя, например, старата еврейска традиция доста преди Христа. Тогава е съществувало опрощаване: на всеки 70 години отменяли всички дългове, защото един задлъжнял човек не е свободен. Аз лично отказвах да имам дългове до 40-45-та си година. Имах много малко, защото когато имам дългове, се чувствам много некомфортно.

Ги: - Така е, ние сме от старото поколение.

Шарл Гав: - Не, просто хората може би не разбраха как стават роби. А човек става роб чрез дълга. Познавам малко хора, които се забогатели, като са задлъжнели.

- Добре, Шарл Гав, но как да постъпят хората, които искат да имат апартамент, дом, но нямат пари, за да платят? Значи трябва да задлъжнеят и тук се връщаме към собствеността: от една страна, казвате, че човек трябва да бъде собственик, че това е нещо хубаво и това е така; но от друга страна, нямам средства за това.

Шарл Гав: - В този момент трябва да се взема под наем. Аз, например, когато реших да замина за Лондон през 80-те години, защото не исках да живея в страна, в която има министри комунисти, с жена ми имахме три деца, но нямах нито стотинка и нищо не бях купил. Така че върнах ключовете от апартамента, който бях наел, казах “много благодаря” и на 14 септември бях в Лондон, децата ни бяха записани в гимназията. Дългът е начин да намалите своята свобода. Представете си, че намирате работа в Авиньон, после я губите и намирате друга в Тулуза. Но ако сте купили нещо в Авиньон, сте заклещен.

- Може да го препродадете.

- Може да го препродадете, правителството ще вземе 10% данък.

- Всъщност човек винаги трябва да избира между свобода и сигурност.

- И този, който избира сигурността, няма да има нито сигурност, нито свобода.

- Бенджамин Франклин.

Ги: - Съгласен съм. Само един въпрос: какво мислите за всички тези хитреци, които ни управляват?

Шарл Гав: - Не всичко е загубено. Знаете ли, във Франция има нещо, което върви много добре и което се нарича “съучастнически капитализъм”, т.е. ако сте приятел с човек, който е завършил Националното училище по администрация (ENA), той ще ви дава хубави договори, които се плащат с взети в заем пари. Страната ще обеднява, но той ще печели. Има три възможности днес, когато анализираме Франция: първата е, че сме управлявани от тъпаци, което е възможно. Втората, която също е много важна, е, че те имат скрит дневен ред, който не разбираме - това, които ви говорят за Давос, за тези вълнуващи неща…

- За конспирационистки договор.

- Казвам, че може би има някакъв ужасен заговор, аз не мога да преценя. И третата е, че това са просто мръсници, които ни крадат. Ако имате четвърта идея, кажете я.

- Във всеки случай знаем, че съучастническият капитализъм съществува, не само във Франция, но и другаде. Не бива да забравяме, че много хора продължават да забогатяват, разбира се.

- Крадейки от другите, което не е нормално.

- Няма други слушатели, но Фейсбук реагира. Например “Сняг” казва, че проблемът е, че парите не се преразпределят - къде отиват те? Много хора поставят този въпрос, те наистина не разбират къде отиват парите.

Шарл Гав: - Аз също, между другото. Къде отиват парите? Ще завърша с една шега на човек, когото много харесвах, Милтън Фридман. Той казваше: има четири начина да харчите пари. Имате пари, които сами сте спечелили, и ги харчите за себе си. Имате пари, които сами сте спечелили, и ги харчите за някой друг. По принцип човека, за когото ги харчите - не знам дали ще купя Ферари на жена ми, например, тя може би няма да е много ентусиазирана, не е първото нещо, за което ще се сети. После, има пари, които някой друг е спечелил, например дядо ви и вие ги харчите - наследството. Може би няма да бъде похарчено в интерес на всички останали. И накрая, има пари, които никой не е спечелил, които са били откраднати от трето лице, т.е. от държавата. Тези хора харчат, за да бъдат преизбрани, те не харчат, за да направят добро, харчат, за да бъдат избрани, следователно харчат в корупционни дейности. Точка. Колкото повече едно общество е свободно, толкова повече спечелени пари има, които са похарчени от тях.

- Бих казал, че това е елементарна мъдрост и трябва да продължим да я практикуваме.

Превод от френски: Галя Дачкова