Обратно към пълната версия на статията »

Изчезна река в Своге, обявено е бедствено положение

Изчезна река в Своге, обявено е бедствено положение
A A+ A++ A

Криза с водата е обявена в Искрец, Свидня, Своге и части от Церово, заради внезапното спиране на притока на река Искрецка. За това алармираха от Община Своге.

Ситуацията е оценена като критична от  Кризисния щаб по бедствия и аварии – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда. Това е довело до изцяло спиране на водоподаването в с. Искрец, с. Свидня, гр Своге и част от село Церово. Причините засега са неизвестни. Със заповед на зам.кмета Валентин Михайлов е въведено частично бедствено положение.

Всички фирми и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни нужди, трябва да помогнат на общината.

Крайната дата на бедственото положение не е известна - „до овладяване на ситуацията“.

Река Искрецка е един от най-големите притоци на Искър в Софийско. „Тя е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори“, пише във Facebook потребителят Бойко Веселинов.

„Реката в с. Искрец изчезна! Днес 15 Август водата в р. Искрецка започва бързо да намалява и към 19.00 ч. оттокът на водата спря напълно. Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най-големи извора от цялата карстова изворна верига които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от община Своге“, отбелязва Веселинов.

 

#Община Своге