Обратно към пълната версия на статията »

Владимир Путин: Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“

Владимир Путин: Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“
A A+ A++ A

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин се срещат в руския курорт Сочи, предадоха турските медии и световните агенции.

Срещата между двамата лидери стартира в 15:20 ч. Преди да започнат разговорите президентите говориха пред журналисти.

Руският президент посочи, че газопроводът "Турски поток" е една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа. Той изтъкна, че "Турски поток" работи непрекъснато и "европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това". Путин също така благодари на президента Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на руска продукция и торове.

С вашето непосредствено участие и с посредничеството на ООН бе разрешен въпросът, свързан с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, отбеляза руският държавен глава.

Путин също така съобщи, че днес има планове за подписването на меморандум за развитие на търговско-икономическите връзки между Руската федерация и Турция.

Междувременно Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения. Той каза още, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия, както и проекта за завършването на строителството на АЕЦ "Аккую" в Южна Турция.

Путин изтъкна, че Русия и Турция са направили много за стабилизацията в Сирия.

 

Разбира се, че ще говорим и за проблемите, с които се занимаваме отдавна. Имам предвид въпросите, свързани с безопасността в региона, най-вече кризата в Сирия. В случая Турция и Русия имат много голям принос за нормализирането на обстановката, посочи Путин, цитиран от БТА.

Ердоган на свой ред изрази надежда, че обсъждането на въпросите, свързани със Сирия, ще донесат на региона "облекчение".

Путин изтъкна още, че има много двустранни проекти, които предстоят да бъдат реализирани.

Достатъчно е да припомним, че през 2021 г. двустранният ни стокообмен нарасна с 57 на сто, а през първите месеци на тази година до май включително, се удвои. Имаме големи проекти, каза руският президент.

Путин припомни, че освен изграждането на атомната електроцентрала "Аккую" има и други проекти, които предстои да бъдат реализирани.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи по-рано, че по време на разговорите между двамата президенти ще бъдат обсъдени много въпроси, свързани двустранното сътрудничество, както и регионални и международни проблеми. Очаква се лидерите да обсъдят многоплановото руско-турско сътрудничество, включително перспективите за по-нататъшно разширяване на търговско-икономическите отношения и реализирането на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, както и да бъдат обменени мнения относно износа на украинско зърно и ситуацията в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах.

Предишната среща между Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран.

По данни на руската Федерална митническа служба стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 57% до 33 млрд. долара през 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., като руският износ се е увеличил с 66,4 на сто до 26,5 млрд. долара, а вносът се е увеличил с 27,4 на сто до 6,5 млрд. долара. Стокообменът за периода януари-март 2022 г. възлиза на 13,7 млрд. долара, което е два пъти повече от същия период на миналата година.

#Сочи