Обратно към пълната версия на статията »

Вой на сирени: Между Сърбия и Косово напрежението е високо

Вой на сирени: Между Сърбия и Косово напрежението е високо
A A+ A++ A

След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме да отложим прилагането на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност, с един месец, до 1 септември, заяви правителството на Косово, предаде Асошиейтед прес.

Вчера в Косово се стигна до виене на сирени за военна атака, до демонстрация на недоволство от страна на сърбите, която бе провокирана от решението на правителството на Косово от днес (1 август) да заменя личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Етнически сърби блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на недоволство от решенията на правителството в Прищина. Полицията на Косово дори обяви, че нейни служители са станали обект на стрелба с огнестрелни оръжия в Северно Косово. При стрелбата няма ранени, уточни полицията в свое изявление.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Сръбският президент Александър Вучич направи вчера обръщение към сръбския народ, в рамките на което заяви, че ситуацията в Косово "никога не е била толкова сложна" за Сърбия и за сърбите, които живеят в Косово.

Вучич заяви още, че ситуацията е била доведена до точка на "кипене" и че ако сърбите бъдат нападнати, "Сърбия ще спечели".

Косовският премиер Курти обвини Вучич в причиняването на проблеми.

"Идните часове, дни и седмици може да са трудни и проблематични", написа Курти във Фейсбук.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел все пак приветства решението на косовските власти да отложат прилагането на мерките с един месец и изрази надеждата си блокирането на пътища да приключи, предаде Ройтерс.