Обратно към пълната версия на статията »

"София диша". Ден 4: „Музика и танц“

"София диша". Ден 4: „Музика и танц“
Даниел Димитров / Даниел Димитров
A A+ A++ A

Четвъртата седмица на фестивала "София диша" е под мотото „Музика и танц“. Домакин на фестивала днес за първи път е ул. "Оборище".

Програмата включва концерт на световноизвестния мандолинер Александър Димитров (чуйте го ТУК), който все още е слабо познат в България. Той е популярен и с това, че при спечелването на награда от австралийски фестивал за мандолини е бил награден с един декар земя на Луната.

В репертоара му са концерти на Вивалди, Шуман, Шуберт и мн. други. Участвал е като солист и концертмайстор в различни състави повече от 50 години на международни фестивали и конкурси по цял свят.

И ОЩЕ:

Lindy Hop и колегите им от Rockabilly.bg представят суинг-мини спектакъл с хореографии, свързани с легендата в суинг танците – Frankie Manning. Посетителите ще могат да участват в уъркшопи по време на фестивала – насочени към не танцуващите суинг танци. А тези, които вече умеят, могат да се включат в Суинг Такси. Участващите ще сменят партньорите си докато танцуват, преминавайки по цялата улица. Спомените са гарантирани с винтидж фото-ъгъла за снимки! Танцов център МОНТФИЗ също ще направи демонстрации на суинг хореография.

Проектът на Миша Илиев - “Вокализирай това”, ще потопи посетителите в атмосферата на създаването и подготовката на един концерт - репетиции, разпяване, импровизации, пеене.

Музикално училище на възглавници ще въведе децата в света на музиката. В програмата ще могат да се включат както деца, занимаващи се с музикален инструмент, така и такива, които за първи път ще имат досег с музиката. Ще са представени основните компоненти на музикалното образование – уроци по два различни инструменти (пиано, китара, цигулка, виолончело, ксилофон, арфа или блок – флейта), история на музиката, пеене, занимания по ритъм и дирижиране, както и нотопис.

Особено интересно ще е представянето от МОНТФИЗ за пръв път пред широка публика в България на легендарното бразилско бойно изкуство капоейра ангола. То възниква сред бразилските роби от африкански произход, но тъй като е забранено е замаскирано като танц.

Наред с това, на сцената ще дефилира хардрок групата PSS (Pimp Switch Sequence), която трябва и има защо да бъде чута! Сандра Петрова (вокал), Василен Вълчанов – Лени (соло китара), Константин Савов (барабани).

The Scarlett Sisters са Елеонора Лонтова, Ралица Ковачева – Бежан и Марина Драгомирецкая. Любовта на трите „сестри” към джаз музиката, суинг танците и винтидж културата ги събира в една очаквано добра комбинация. Ели, Рали и Марина успешно ще преплетат добре познатите джаз стандарти с изпровизационни техники, сложни тригласи и Charleston и Lindy Hop танци.

Станислава Димитрова - Sunnie, ще представи свои авторски и известни песни от стиловете: мелодичен джаз и латино с музикантите проф. Мони Венков - пиано и Димитър Сираков - контрабас и бас китара.

Гостите на София ще се срещнат и с популярния български диджей Kaloo а.к.а Калоян Русинов, чийто интереси са насочени към house, techno и bass.

Малки и големи ще имат възможност с помощта на учители да се докоснат до уникалните струнни музикални инструменти на "Кремона", Казанлък.