Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Александрова с лоша прогноза за нов, още по-тежък, вариант на К-19

Проф. Александрова с лоша прогноза за нов, още по-тежък, вариант на К-19
A A+ A++ A

Никой не знае как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Възможно е да се появи вариант, който както да бяга от имунния отговор, така и да предизвиква клинична картина, която да е по-тежка от Омикрон. Ние трябва да бъдем готови основно с поставянето и актуализирането на ваксините, създаването на добра организация.

За мен най-важното е хората да бъдат добре информирани.

Трябва да свикнем да живеем с този вирус, тъй като той няма да си тръгне скоро, или въобще няма да си тръгне. Това каза за Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Напълно възможно е след BA.1, BA.2, BA.4, BA.5 да се появи вариант, който е доста по-различен от Омикрон. Но не означава, че трябва да бъде по-страшен от него. Омикрон усилва имунитета срещу другите варианти на SARS-CoV-2, но не и срещу самия себе си. Да седим и да мислим колко страшна ще бъде зимата - няма никакъв смисъл. Напълно възможно е тогава да се срещнем и с грип, и със SARS-CoV-2. Хората трябва да са готови да се ваксинират срещу грип, да си поставят бустерна доза", допълни Александрова.

"Втора бустерна доза би била много полезна и за хора от по-ниските възрастови групи. Младите също биха могли да си поставят. За актуализираните ваксини много се говори, очакваме ги. Големите компании, които са производители, казват, че ще бъдат налични есента. В момента обаче нямаме категорично доказателство, че те ще дадат по-добра защита в сравнение с тези, които разполагаме", заяви проф. Радостина Александрова.

"Виждаме, че това е вирус, който се изменя изключително активно, ще са нужни ваксини, които са насочени към по-консервативни участъци във вируса, така че да дават по-широк спектър на защита. Вече има немалко публикации, които показват, че подобни на SARS-CoV-2, се откриват в представители на животинския свят в различни точки на планетата. Това означава, че има вируси, които буквално чукат на вратата", добави проф. Александрова.

"Първият случай с внезапна загуба на слух след прекаран Ковид-19 беше описан още през октомври 2020 година - 45-годишен пациент във Великобритания. Той е загубил слуха на едното си ухо, след това с лечение го е възстановил до голяма степен. Между 7 и 15% от хората, които са били с Ковид-19, имат такива оплаквания, като внезапната загуба на слух може да настъпи от няколко дни до няколко месеца след диагнозата. Но това е едно от спешните състояния в медицината, тъй като се налага диагностициране веднага", коментира проф. Радостина Александрова.

Според нея загубата на слух може да има връзка и с деменцията.

"Епидемия вече има, защото са над 16 000 случая. А над 80% са в Европа - повече от 70 държави. Смъртните случаи са в Африка. До вчера това беше вирус, който беше ендемичен в определени райони в Африка, и дори там много рядко стигаше до човека. За разлика от едрата шарка, която засяга само човека, маймунската шарка засяга много животински видове. Няма данни дали ваксините дават резултати", каза още проф. Радостина Александрова.

#Радостина Александрова #коронавирус