Обратно към пълната версия на статията »

Американските прилепи могат да разпространяват КОВИД-19

Американските прилепи могат да разпространяват КОВИД-19
A A+ A++ A

Биолози са открили, че американските прилепи могат лесно да се заразят с КОВИД-19 и да разпространят частиците му в околната среда. Това прави американските прилепи един от потенциалните резервоари на КОВИД -19, пишат изследователите в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv, съобщава ТАСС, цитирани от БТА.

„Като част от нашия експеримент се опитахме да заразим различни видове прилепи с коронавирус, както и такива живеещи в големи групи. Повече от половината индивиди се заразиха с КОВИД-19 и разпространиха неговите частици в околната среда. Това предполага, че прилепите могат да станат преносители на инфекции в бъдеще", пишат изследователите.

През последните две години ветеринарни лекари и биолози откриват много примери за това как коронавирусът или подобни патогени са навлезли в популациите на много диви и домашни животни.

Американски учени откриват антитела срещу коронавирус в кръвни проби от белоопашати елени и диви котки, а преди това изследователите намериха доказателства, че вирусът може да зарази норки, лъвове, тигри, миещи мечки и много други диви животни.

Група американски вирусолози, ръководени от Джефри Хол, изследовател в Националния център за опазване на дивата природа в Мадисън, се интересуват дали различни видове прилепи, разпространени в Съединените щати, са способни да пренасят КОВИД-19.

 

#КОВИД-19