Обратно към пълната версия на статията »

Нинова доволна: Основата за управленската програма е много добра

Нинова доволна: Основата за управленската програма е много добра
A A+ A++ A

„Основата на управленската програма е много добра. Тя отразява основните ни приоритети. Но ние и досега в правителството, и за в бъдеще, се смятаме за социалният стълб в правителството и затова имаме и няколко бележки по социални мерки, които не са отразени в програмата, а присъстваха в предварителните ни разговори”. Това каза лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание.

Тя уточни, че предстои среща с Асен Василев и „Продължаваме Промяната“, на която да се изяснят тези неща.

„Държим в програмата да има безплатни лекарства за деца до 14 години – нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа. Радваме се, например, че е прието нашето предложение за безплатни учебници от 1 до 12 клас. Имаме някои предложения за корекции по икономическата политика и финанси. Не е отразен първоначалния ни разговор за въвеждане на патентен данък за микро и малки предприятия, което много ще подпомогне малките и средните предприятия в българската икономика”, коментира Нинова.

„Имаме допълнителни предложения като това да влезе в законодателната програма Законопроектът за колективните искове, където предвиждаме да бъдат защитени българските граждани чрез въвеждане на колективен иск, иначе хората нямат пари поотделно да си плащат таксите и да наемат адвокати“, добави още тя.

„За нас главният проблем си остава инфлацията, цените и доходите. Затова цялостната програма с предложения на „БСП за България“ е съсредоточени в тази посока. На тази част ние ще държим много“, подчерта тя.

Пред медиите коментар направи и министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков. „БСП винаги е заставала на страната на хората с увреждания и когато се каже, че сме против Закона за личната помощ, това е популизъм. Законът за личната помощ е факт от 2018 г. и е приет с решителната подкрепа и настояване на БСП”, каза той.

И обясни, че това, което внасят „Има такъв народ“ е законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ. „Приветствам народните представители, гласували против включването му в дневния ред, защото този закон не е минал през обществено обсъждане, така че да се вземе мнението на всички, които ги касае“, допълни той.

Гьоков припомни, че именно с настояването и гласовете на БСП в бюджета за 2022 г. са предвидени повече от 300 млн. за хората с увреждания, от които близо 250 млн. за лична помощ.

„Ако има някакви проблеми в Закона за личната помощ и искания на част от хората с увреждания в тази насока, това трябва да се обсъди, но първо да се мине по процедурите и по нормалния ред“, каза още Георги Гьоков.

Снимка: БСП

 

#Корнелия Нинова - БСП