Обратно към пълната версия на статията »

Тайната на вкусната храна се крие в свежите съставки

Тайната на вкусната храна се крие в свежите съставки
A A+ A++ A

Кулинарията е изкуство, което за съжаление не владеем всички. Това обаче не бива да ви обезсърчава. Напротив – трябва да ви мотивира да се опитвате все повече да подобрите вкуса на своите домашно приготвени ястия. Съществуват много трикове за целта, но знаете ли, че някои от тях са толкова простички, че дори не може да повярвате колко много могат да променят вашите рецепти?

Свежестта на продуктите – пътят към перфектното ястие

Казват, че ако има качествени продукти, всеки може да готви. Това до известна степен е вярно. И в случая дори не говорим само и единствено за деликатеси и артикули от най-скъпите витрини в магазина. Достатъчно е, например, да се доверите на провереното Kaufland качество и свежест на традиционните продукти като пилешко месо, питките от пекарната и пресните зеленчуци, за да си направите най-уникалната тортила на света, като истински мексиканци!

Защо свежите продукти променят из основи една рецепта?

Всеки продукт има определен вкус и мирис, но с времето обаче степента им драстично спада. Същото важи и за полезното съдържание на важни микроелементи като витамини, минерали и аминокиселини в отделните храни. Ето защо, когато даден продукт е достатъчно свеж, можем да очакваме да добием от него максималните му вкусови качества, но едновременно с това да извлечем и всички негови здравословни ползи. По отношение на мириса и вкуса, най-явно доказателство за това твърдение са подправките. Разбира се, те могат да се използват и в сух вариант, но всички лесно виждаме и усещаме разликата, ако ги прибавим в свеж вариант в нашето ястие.

Още причини да залагаме на свежи, а не на замразени продукти

Разбира се, има и допълнителни фактори, които превръщат свежите продукти в по-добрия вариант от преработените, изсушените и дори замразените. Ето някои от тях съвсем накратко:

  • Оптимална свежест на един продукт означава и необходимост от много по-малко количество от него за приготвянето на една рецепта. Някои храни са със специфичен вкус и мирис. Те са изключително силни и когато са пресни е достатъчно малко количество от тях, за да добавят уникалния си аромат към замисленото от нас ястие.

  • Свежите продукти са сезонните продукти. А когато готвите такива, се придържате към екологичния тренд в кулинарията. Според него, е истинско прахосничество да използваме пакетирани несезонни продукти, вместо да черпим от благата, които в конкретния момент природата ни предоставя.

  • Със свежи продукти можете да поддържате отлична фигура и дори да отслабнете. Според много диетолози суровоядството е вид детокс за организма, с който можем да свалим драстично от натрупаните излишни килограми. Но ние често сме свикнали да наричаме пресните, необработени с топлина и уреди свежи продукти. Ето защо ако сте решили да отслабвате, такъв тип хранителен режим би бил идеален за вас.

Не правете компромис с храната, която консумирате. Тя е основното гориво, което вашето тяло, ум и дух получават. За да ги подсилите и поддържате в оптимална степен, винаги залагайте на качествените свежи и пресни, по възможности сезонни продукти. За щастие, пазарът днес е достатъчно голям, за да може да ви ги предложи и то на конкурентни цени.

 

 

#храна