Обратно към пълната версия на статията »

За всички: Румънският кабинет обяви кредитна ваканция за 9 месеца

За всички: Румънският кабинет обяви кредитна ваканция за 9 месеца
A A+ A++ A

Румънското правителство обяви кредитна ваканция за физически лица и фирми. С извънредно постановление се разрешава отлагане плащането на вноски по банкови кредити за период от девет месеца.

Съгласно извънредната наредба могат да бъдат разсрочени вноските на граждани и бизнес, чиито средни месечни разходи са се увеличили с най-малко 25 процента. Облекчената мярка важи за заеми, отпуснати до 30 април 2022 г. Те се спират по искане на кредитополучателя за период от минимум един месец до максимум 9 месеца. Кредитополучателите могат да се възползват от отлагането на задълженията за плащане само веднъж за един кредит.

Има и други ограничения. Механизмът за спиране на вноските "може да бъде предоставен само за кредити, при които не е регистрирано просрочие през последните 6 месеца до датата на искането за спиране на задълженията за плащане".

Мярката се предоставя само на кредитополучатели, които са били финансово засегнати от сериозната ситуация, породена от настоящата криза, се посочва още в наредбата.

 

#Румъния