Обратно към пълната версия на статията »

Два екипа български пожарникари ще помагат на гръцките си колеги

Два екипа български пожарникари ще помагат на гръцките си колеги
A A+ A++ A

Български модул за гасене на горски пожари ще се включи в инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. Идеята се осъществява за пръв път и се реализира през Програмата за обмен на експерти в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Целта е превантивна - предварително съсредоточване на сили и средства в страната, където всяка година възникват големи горски пожари, съобщават от МВР.

България ще участва със създадения през 2018 г. Модул за гасене на горски пожари. Той премина процес на сертификация в Европейския резерв за Гражданска защита през 2019 г. Периодът на мисията, в която ще се включат два екипа от 16 пожарникари,  ще е от 01.07.2022 г. до 31.07.2022 г.

Първият екип ще замине на 1 юли от РСПБЗН - Благоевград и ще остане в Гърция до 16 юли, когато ще бъде сменен от втория. В състава на Модула ще бъдат включени три автомобила за пожарогасене с висока проходимост, три микробуса и лек автомобил с повишена проходимост. Предвидено е Модулът да бъде разположен в района на град Лариса и да подпомага местните пожарни служби.

В инициативата участие ще вземат пожарникари от Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и Франция. Екипите от България, Румъния и Франция ще участват освен с личен състав и със собствени  автомобили за пожарогасене.  

#Гърция #пожарникари