Обратно към пълната версия на статията »

Кисинджър за войната в Украйна: Съчувствам на германското правителство

Кисинджър за войната в Украйна: Съчувствам на германското правителство
A A+ A++ A

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър изрази съчувствието си към Германия заради трудната ѝ задача да намери ролята си в Европа на фона на войната в Украйна, предава ДПА.

"Предвид историята на Германия за нея не е никак лесна задача да играе водеща роля в Европа, която да се базира на това да бъде най-голямата европейска военна сила", каза Кисинджър пред журналисти в Лондон. "Съчувствам на германското правителство заради задачата, която си е поставило, както и заради това, че се заема с нея, без да е имало възможност предварително да се подготви за това."

Германия ще играе много важна роля в оформянето на новия европейски ред, който в момента е в процес на възникване, каза Кисинджър. "Това включва и възстановяването на Украйна след войната, което ще изисква някаква помощ от типа на Плана "Маршал", заяви той.

Кисинджър добави, че Германия ще играе ключова роля по отношение на европейската сигурност с оглед на заплахата от нова руска агресия.

Кисинджър, чието германско-еврейско семейство е принудено да избяга от нацистка Германия през 1938 г., е един от хората, които са в основата на изграждането на американската външна политика между края на 60-те и края на 70-те години в качеството си на съветник по националната сигурност и държавен секретар, пише "Труд".

 
 

#Хенри Кисинджър #войната в Украйна