Обратно към пълната версия на статията »

Найденов „жертва“ зърнопроизводителите за общото благо

Найденов „жертва“ зърнопроизводителите за общото благо
Министърът на земеделието Мирослав Найденов потвърди, че отстъпки за зърнопроизводителите не могат да бъдат направени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието Мирослав Найденов потвърди, че отстъпки за зърнопроизводителите не могат да бъдат направени, защото ще бъдат за сметка на другите земеделци.

„В момента бера плодовете на това, което аз самият като министър съм посял. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) беше фаворизирана“, каза министър Мирослав Найденов на пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), цитиран от агенция „Фокус“.

„Днес тях ги няма тук и аз няма да ги коментирам. Има един принцип, който трябва да се спазва – когато някой го няма, не го коментираш. От нас няма предложение, няма и да има. Те ще получат това, което е заложено в бюджета за следващата година – 25.50 лв. на декар. Това са възможностите към момента и на мен ми се искаше да бъдат повече. Ако в момента проявим слабост – цялото правителство или някой от министрите, и се поддадем на този натиск, ще се получи ефектът на доминото“, обясни министърът.

Найденов апелира за разбиране от страна на протестиращите фермери:

„За пореден път се обръщам към тези, които днес не са на тази маса – те да бъдат стълбът, около който да оцелеят останалите сектори. Това е тежкият избор. Ние имахме заложени средствата, за които те настояват в бюджета, но това означаваше да вземем от по-слабите. Тези, които в последните години създадоха един много устойчив сектор, те могат да устоят на кризата. Животновъдството например е потребител на техните фуражи“, заяви Найденов.

„Аз освен министър съм и гражданин, и баща, и искам ние да имаме освен нашето зърно – и нашите месни произведения, и плодове и зеленчуци. Затова трябваше в тази тежка ситуация да вземем това тежко решение“, каза министър Найденов.

#Мирослав Найденов #министър #Найденов #земеделие #Националната асоциация на зърнопроизводителите #земеделци #протест #протестиращи #фермери #решение