Обратно към пълната версия на статията »

Игнатов категоричен: БАН няма да получи повече пари от бюджета

Игнатов категоричен: БАН няма да получи повече пари от бюджета
Допълнителното финансиране ще бъдат пари, които ние ще преизчислим в министерството на базата на фонд „Научни изследвания“, уточни просветният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската академия на науките няма да получи допълнителни средства по Бюджет 2013, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Допълнителното финансиране ще бъдат пари, които ние ще преизчислим в министерството на базата на фонд „Научни изследвания“, за да може институтите, които тази година ще работят по национално значими проекти, да получат проектно финансиране“, разясни той, цитиран от БГНЕС.

Сергей Игнатов припомни речта на акад. Георги Марков от 11 октомври по случай 143-тата годишнина на БАН, в която той заяви, че Академията трябва да бъде автономна и над институтите й да няма никаква власт.

„Дадени са им пари, те са автономни, оттам нататък те трябва да вземат решение как да се развиват. Ние им осигуряваме възможност за проектно, програмно финансиране. Това е“, каза още министърът на образованието, младежта и науката.

Заедно с премиера Бойко Борисов и социалния министър Тотю Младенов той връчи 39 договора на обща стойност над 22,3 млн. лв. в областта на образованието.

Безвъзмездната финансова помощ е по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Одобрените кандидати получават договорите си за финансиране по програмите „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени“ и „Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование“.

„До края на октомври ще бъдат сключени договори за още над 14 млн. лв.“, обяви Сергей Игнатов.

Той обясни, че тази година по проектобюджета към образованието се насочват допълнително 20 млн. лева, а субсидията на висшите учебни заведения се вдига с още 7,8 млн. лв.

Сергей Игнатов се похвали и с условията, които е успял да договори по време на международна среща на министрите в Люксембург.

„Това са 100% пряко финансиране за всички участници в програма „Хоризонт 2020“, както и 8000 евро за индивидуално участие на учените, което е 130% увеличение на заплатите“, обясни министърът.

„Днешното събитие е поредният положителен пример за използване на средствата по европейските фондове“, допълни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По негова информация през миналата година близо 80% от завършилите ВУЗ са се реализирали на пазара на труда.

#Сергей Игнатов #министър на образованието #Тотю Младенов #министър на труда #Бойко Борисов #премиер на България #акад. Георги Марков #БАН #Бюджет 2013