Обратно към пълната версия на статията »

Нечовекът Рафа взе скалпа на Новак и смело гледа към 14-а титла от Ролан Гарос

Нечовекът Рафа взе скалпа на Новак и смело гледа към 14-а титла от Ролан Гарос
A A+ A++ A

Рафаел Надал избухна със страховит тенис в най-важните моменти и заслужено отстрани своя голям противник Новак Джокович на четвъртфиналите на Ролан Гарос - с 3-1 сета (6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4) след 4 часа и 20 минути игра на централния корт - "Филип Шатрие". Кралят на клея доказа, че на тази настилка е непобедим и дори ролята му на аутсайдер тази нощ (според букмейкърите) не го разколеба. 

Като цяло Рафа вече има 110 победи на Ролан Гарос и едва 3 загуби от 113 срещи. Той ще се изправи срещу Александър Зверев на полуфинал в четвъртък. 

Тази нощ в Париж публиката бе доста враждебна към сърбина и подкрепяше неистово испнеца. Дали, защото Джокера се изявява като антиаксър или просто във Франция обожават носителя на 13 трофея от турнира Рафа, не е ясно. Сигурното е, че Ноле не успя д се справи с напрежението и да намери топ играта си.

Срещата започна на изключително високи обороти от самото начало, като Матадора диктуваше темпото чрез своя форхенд и редовно преодоляваше защитата на световния номер едно. Джокович пласираше ударите си с нехарактерно сериозна височина, което даваше възможност на Рафа да навлезе навътре в корта и заслужено левичарят проби на старта, печелейки първата 10-минутна мини битка в двубоя. Впоследствие балканецът спечели следващото си подаване и избегна развоя от предходните си два сблъсъка с Надал в Париж, когато не съумяваше да се разпише поне в хода на първите пет гейма. Топ поставеният не спря дотук и получи две възможности за рибрейк, само че 13-кратният шампион демонстрира решителност, за да се измъкне от трудната ситуация, а оттам насетне нямаше какво да го спре по пътя му към спечелването на откриващия сет.

Втората част отново ни предложи титаничен дебютен гейм, в който петият поставен не се колебаеше да навлиза навътре в корта и не изпускаше от поглед опонента си. По-високоранкираният играч изглеждаше напълно безпомощен пред вихрените атаки на Матадора. Все пак Ноле можеше да разчита на началния си удар в трудните моменти, но ибериецът наказваше всяко едно негово второ подаване и потегли ударно, отмъквайки за пореден път сервиса на опонента. Надал беше под пара в този отрязък от срещата и превръщаше всяко едно свое отиграване в своеобразен вид магия, за да си осигури аванс от 3:0. Тогава дойде така чаканото пробуждане на Джокера, чиито акции към мрежата доведоха до желаните от него дивиденти и изведнъж сърбинът заигра с много висок интензитет, като уинърите валяха от ракетата му. Джокович насочваше все по-прецизно ударите си и спечели 9 от следващите 11 точки, достигайки до два поредни шанса за възстановяване на паритета. Наред беше нова тенис епопея, която продължи малко над четвърт час и накрая сърбинът вдигна победоносно юмрук, след като изравни за 3:3. Подемът в действията на защитаващия шампион продължи с пълна сила и той поведе за пръв път от началото на сблъсъка. 20-кратният носител на "мейджър" трофеи непрекъснато увеличаваше скоростта на ударите си и изглеждаше значително по-свеж от Краля на клея, чиито изпълнения омекваха сериозно и скоро балканецът се сдоби със сетбол и не се поколеба да го реализира.

Надал излезе преобразен на корта в третата част, където взе 7 от първите 8 разигравания и изглеждаше толкова свеж, че се създаваше усещането как току-що е приключил загрявката си преди мача. Балканецът пък свали главоломно равнището си и правеше сериозен брой неточности, които още повече подхранваха самочувствието на Рафа. Левичарят възвърна лекотата при движението си по корта и опонентът му нямаше идея по какъв начин да противодейства на засипващата го канонада от мощни отигравания на испанеца. Краля на клея не се отпусна нито за миг и продължи методично да увеличава преднината си, пробивайки още веднъж лидера в ранглистата и заслужено манакорецът се оттегли на почивка, водейки с 2:1 сета.

Четвъртата част доведе до поредната промяна в съотношението на силите, защото Джокович се превърна в олицетворение на агресивния тенисист и поставяше съперника си под постоянен натиск. Надал трябваше постоянно да прави същински чудеса от храброст, с които да се задържи в резултата, ала нищо не беше в състояние да спре топ поставения към постигането на ранен брейк и той стана факт с помощта на сгрешена къса топка от ракетата на Матадора. Испанецът нямаше намерение да се предава и стабилизира изявите си от сервис линията, само че не успяваше да довършва нещата от наглед печеливши позиции. Преднината на Ноле набъбна до 5:2 гейма, но ибериецът не беше казал последната си дума и блесна с поредица от великолепни минаващи удари. Световният номер едно обаче си служеше безкомпромисно с първото си подаване и така си даваше възможност да приключва разиграванията по най-бързия възможен начин. Това не отказа Надал от неговата борба и ретурите му оцеляваха на бомбардировката от другата страна на мрежата и в крайна сметка се стигна до неочакван рибрейк. Играта продължи напълно равностойно в следващите минути и закономерно дойде ред на тайбрека. Там Матадора се стремеше веднага да поеме инициативата и длановият му удар работеше на много високи обороти. Джокович се опитваше да компенсира с екстремни изпълнения по късия диагонал, само че постоянно се намираше в твърде неизгодна позиция за подобен ход и смяната на полетата дойде при 5:1 точки в полза на Рафа. Впоследствие 13-кратният шампион светкавично доведе нещата до успешна за себе си развръзка и можеше да отпразнува една от най-ценните си победи срещу своя основен тенис конкурент.

#Рафаел Надал #Новак Джокович #Ролан Гарос