Обратно към пълната версия на статията »

Хитрият Ердоган пак иска да е "мост" между Путин и Зеленски

Хитрият Ердоган пак иска да е "мост" между Путин и Зеленски
A A+ A++ A

Турция да поеме ролята на посредник между Украйна и Русия, а преговори за примирие да се водят в Истанбул с участието на ООН. Това е предложил турският президент Реджеп Ердоган в телефонен разговор с Владимир Путин, съобщава БНР.

Ситуацията в Източна Украйна остава напрегната, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Износът на жито от Украйна също е бил обсъден от турския президент Ердоган в телефонни разговори с президентите на Русия и Украйна. "Особено важно е създаването на морски коридор за износ на украинско жито и друга селскостопанска продукция", се посочва в съобщение от кабинета на Ердоган.

От Кремъл по-рано стана ясно, че Путин е изразил готовност да съдейства, в координация с Турция, за осигуряване на безопасен морски транзит на украински стоки.

Ситуацията в Донбас остава напрегната, каза украинският президент Володимир Зеленски. "Там руската армия е концентрирана всичките си усилия", заяви Зеленски в обръщение през нощта.

Основната цел на руските сили остава превземането на Северодонецк, Лисичанск и Славянск.

Украинските бойци от металургичния завод "Азовстал" ги очаква смъртна присъда, заяви Юрий Сироватко, министър на правосъдието в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Той определи полка "Азов" като терористична организация. Според него на територията на непризнатата република се намират 2300 бойци от Мариупол.

Съпруги, сестри и майки на украинските бойци от стоманодобивния завод Азовстал, нарекли се "жени от стомана", призоваха за размяна на задържаните срещу руски военнопленници.

#Турция #мирни преговори