Обратно към пълната версия на статията »

Кралят е само един - Реал вдигна 14-ата! Страшни сцени в Париж помрачиха финала

Кралят е само един - Реал вдигна 14-ата! Страшни сцени в Париж помрачиха финала
A A+ A++ A

Реал (Мадрид) доказа, че е кралят. Той е новият носител на трофея на Шампионска лига. "Белият балет" победи на финала Ливърпул с 1:0 с попадение на Винисиус.

Решителният мач бе белязан от огромен скандал след като началото се забави с 36 минути заради организационни проблеми. Фенове на мърсисайдци не можеха да влязат на "Стад дьо Франс" и това предизвика редица безредици.

Някои от тях пък атакуваха стадиона, без да имат билети, имаше и много запалянковци, които пострадаха от сълзотворен газ.

В нета пък набира скорост хаштаг Чеферин Аут, който сочи за виновник за страшните сцени шефа на УЕФА Александър Чеферин.

Доста известни личности използваха социалните мрежи, за да търсят виновника за ситуацията, като именно Александър Чеферин бе посочен като основния такъв. Разбира се не бе пропуснат и френския президент Емануел Макрон.

Хаштагът #CeferinOut бързо набра популярност и в момента е един от най-използваните.

Така за 14-ти път Реал спечели големия трофей на Шампионска лига. На второ място по брой титли остава Милан, който спечели Шампионската лига/Купата на Европа 7 пъти, следван от Байерн и Ливърпул (по 6), а Барселона закръгля първата петица (5).Така Ливърпул не успя да вземе реванш от Реал за загубения финал през 2018 г. в Киев, докато "белите" отново доказаха, че това е техният турнир.

Снимка 575688

След голямото чакане на старта, Ливърпул беше по-дейният отбор през почти целия мач, но вратарят на Реал - Тибо Куртоа се представи блестящо и спря всички набези към мрежата си.

През първата част попадение на Бензема не бе зачетено заради засада, а споровете около това съдийко решение, потвърдено и от ВАР, са огромни.

Срещата започна равностойно. Постепенно Ливърпул взе инициативата и упорито се впусна в атаки. Към 15-ата минута, мърсисайдци създадоха две опасности пред вратата на Куртоа. В първата от тях Салах стреля от непосредствена близост, но вратарят улови, а в следващата атака, Тиаго също отправи удар, но извън наказателното поле.

В 20-ата минута, Садио Мане навлезе в наказателното поле, измъкна се с лекота от защитниците и отправи остър удар с десния крак, Куртоа изби топката, право в страничната греда.

Последва събуждане на "белия балет". Две минути преди края се стигна до най-дискусионното положение през първата част. Алаба центрира към Карим Бензема. Французинът успя да овладее, но Алисон спаси. Топката обаче отиде в краката на Конате, който бе притиснат от Федерико Валверде и изгуби владението на топката. След рикошет във Фабиньо топката отново стигна до Бензема, който с удар от границата на вратарското поле прати топката в мрежата, но попадението не бе зачетено заради засада. ВАР потвърди решението на съдията.

През втората част събитията на терена не се промениха кой знае колко. Тимът на Юрген Клоп продължи да доминира, само че с тази разлика, че "кралете" вкараха попадение. В 59-ата минута, като от нищото, испанският клуб успя да открие. Валверде стигна до ъгъла на наказателното поле и прати топката към далечната греда, а Винисиус, който беше пред целта, не пропусна от няколко метра, измъквайки се от Александър-Арнолд и с удар към опразнената врата направи 1:0 в полза на Реал.

В следващите минути, очаквано мадридчани се прибраха плътно в защита, а мърсисайдци опитваха напористо да атакуват, но Тибо Куртоа не спираше да ги отчайва. Белгийският страж се намеси решително в доста ситуации и спаси отбора си от попадения.

#Реал Мадрид #Ливърпул #Шампионска лига