Обратно към пълната версия на статията »

Големият финал! Ливърпул-Реал М - кой колко пари ще касира? "Кралете" повече, дори да паднат

Големият финал! Ливърпул-Реал М - кой колко пари ще касира? "Кралете" повече, дори да паднат
A A+ A++ A

Ливърпул и Реал Мадрид излизат един срещу друг в сблъсък на гиганти във финала на Шампионска лига. Чаканият с трепет от футболния свят мач е на „Стад дьо Франс“ в Париж. Във френската столица ще се срещнат два от най-великите европейски клуба, като мадридчани са рекордьори по титли в надпреварата с 13, докато Ливърпул е на третата позиция с 6 успеха в КЕШ и Шампионската лига и ще се опита да се изравни с втория в класацията Милан, който седем пъти е бил шампион на Европа. Това ще бъде трети финал между двата гранда, като през 1981-ва година Ливърпул печели с 1:0 именно в Париж, а през 2018 Реал надви своя опонент с 3:1 в Киев. "Червени" и "бели" са се срещали още шест пъти в Шампионската лига, като в тези мачове Реал има три победи, две загуби и едно равенство.

Но колко пари от наградния фонд ще бъдат спечелени от финалистите в тазгодишния финал на Шампионска лига?

Отборите печелят повече от наградния фонд, колкото повече напредват в състезанието, като шампионът ще спечели допълнителни 3,8 милиона паунда.

Триумф за Ливърпул ще осигури на клуба 93 милиона паунда за целия сезон.

И макар че това със сигурност не е за подценяване, Реал Мадрид ще събере огромните 102 милиона паунда от наградния фонд, ако победи мърсисайдци на финала в Париж.

Дори ако загубят на „Стад дьо Франс“, „кралете“ ще заработят около 98 милиона паунда, което е с 5 милиона паунда повече от сумата, която Ливърпул ще получи, ако вдигне трофея.

Печалбите в Шампионска лига са повлияни от миналото представяне на клубовете в турнира.

Докато Ливърпул стигна до финала в три от последните четири сезона, Реал Мадрид спечели цели четири пъти трофея през последните 10 години.

Всички 32 клуба, за това, че са достигнали до груповата фаза получават базово плащане от 13,1 милиона паунда, плюс още едно плащане на базата на техния коефициент.

Всяка победа в груповата фаза е на стойност 2,4 милиона паунда, а равенството е оценено на 784 хиляди паунда.

Класирането за фазата на елиминациите осигурява на отборите още 8,1 милиона паунда, а след това 9 милиона паунда за достигане до четвъртфиналите и 10,5 милиона паунда за полуфиналистите.

Финалистите получават по 13,1 милиона паунда всеки, с още 3,8 милиона за победителя.

Така че като цяло седма корона ще донесе на Ливърпул малко под 100 милиона паунда, докато Реал Мадрид ще надмине границата от 100 милиона паунда, ако спечели за 14-ти път трофея от Шампионска лига.

В тези суми не влизат приходите от мачовете и телевизионните излъчвания, което значително ще увеличи цифрите.

#Шампионска лига #пари #Реал Мадрид #Ливърпул