Обратно към пълната версия на статията »

Боримиров изгражда нов спортен комплекс в квартал "Люлин"

Боримиров изгражда нов спортен комплекс в квартал "Люлин"
A A+ A++ A

Бившият футболист и настоящ председател на Управителния съвет на Левски Даниел Боримиров ще изгради нов спортен комплекс в столичния район "Люлин". Това стана възможно, след като Столичният общински съвет (СОС) одобри избора на кандидат по време на вчерашното си заседание, пише "24 часа".

С промените в наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година се даде възможност да се учреди право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години единствено в полза на спортен клуб. По думите на председателя на СОС - Георги Георгиев, идеята е занемарени терени да се превърнат в модерни спортни съоръжения, без при това общината да влага средства, а инвестициите да са от спортни клубове или федерации.

Изграждането на спортни комплекси чрез публично-частно партньорство е част от програмата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, добави Георгиев.

Задължение на инвеститора ще е да предоставя безплатно 16 часа седмично, в които спортният обект да може да се ползва свободно от ученици и граждани. Също така два пъти в месеца ще се провеждат различни състезания за деца със специални потребности и от уязвими социални групи.

"Предвидени са сериозни неустойки и при неизпълнение на задълженията - например за безплатните часове, договорът може да бъде прекратен", уточни Георгиев.

След края на периода от 25 г. общината ще стане пълноправен собственик на спортния комплекс, без да е вложила нито един лев.

Бившият национал Даниел Боримиров, който представлява дружеството "Спортен клуб Витоша спорт 2015", ще изгради три футболни игрища и три тенис корта. Срокът за изграждане на новия спортен комплекс в столичния квартал "Люлин" е до 2 г., а инвестицията е в размер на 2 млн. лв.

През миналата година след протест на жители в "Бояна" общината спря процедура, според която Боримиров щеше да изгради подобен спортен комплекс на мястото на кварталния стадион.

#Даниел Боримиров #Люлин