Обратно към пълната версия на статията »

Полският посланик у нас: Русия няма да атакува НАТО

Полският посланик у нас: Русия няма да атакува НАТО
A A+ A++ A

Русия няма да атакува НАТО. Това заяви посланикът на Полша у нас Негово Превъзходителство Мачей Шимански в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева”.

„До февруари на източния фланг на НАТО имахме около 4000 натовски войници от различни държави. Сега има 10 пъти повече. Когато Русия се страхуваше от нас при 4000, тя даде отговор, за който никой не е питал. Сега би трябвало да се страхува още повече”, каза още той.

Запитан дали приемането на Швеция и Финландия в Алианса представлява риск, Шимански отговори: „Не виждам да има такъв. Има реакции - днес спряха електрическата енергия на Финландия, но ако това е цената, за да си свободен и най-накрая да правиш каквото искаш и мислиш, а не един съсед да ти казва какво трябва да правиш, това не е висока цена”.

Той коментира твърденията на ръководителя на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, че САЩ и Полша имат заговор за това да си поделят Украйна и Полша да вземе Западна Украйна.

„Това е чиста пропаганда. То е дотолкова абсурдно, че се вижда, че някой се опитва да мери нещата със своя аршин за някои държави, както виждаме сега, за Русия не е нищо нито трудно, нито неправедно да си вземеш нечия територия. Полша е член на НАТО, тя няма да направи нищо, с което не е съгласно цялото НАТО”, посочи посланикът на Полша у нас.

„Има 5-6 държави, за които се смята, че би трябвало да се притесняват от Русия. Спрямо това, което видяхме, че направи Русия през февруари и след това - нищо не е изключено, но понеже ние не участваме във войната, смятаме, че няма причина Русия да нахлуе в Полша. Освен това би било много опасно, защото ние сме в НАТО”, коментира още той.

По думите му е ясно за всички, че случващото се в Украйна трябва да спре възможно най-скоро.

„Специалисти казват, че никой не знае кога войната ще приключи. Вижда се, че някои виждат света така, че ако желаят – могат да си вземат нещо. Ясно е, че Русия иска да унищожи колкото е възможно повече, за тях украинците не са достойни да живеят и да имат своята държава”, каза Мачей Шимански.

На въпрос дали е възможно отново да се възроди идеята на Ярослав Качински за международна мироопазваща мисия в Украйна, той отговори: „Това беше едно от предложенията. Полша е доста активна по най-различни предложения. Това беше сериозно намерение, но тогава нашите партньори проучиха каква е възможността за такава мисия и стана ясно, че засега това не е възможно понеже агресорът не иска да има такава”.

Той коментира и как Полша се справя с бежанците от Украйна. „Засега успяваме да се справим. И аз съм изумен как го правим. Много от тях живеят в домовете на украинци и поляци. Държавата дава финансова помощ на бежанците. През цялото време тези, които приемат у дома си такива, получават по 40 злоти, около 10 евро на човек. Украинците получават достъп до пазара на труда и здравна защита”, посочи Шимански.

„Вижда се, че Русия е в такова положение, че няма никакъв изход от тази ситуация. Ако оттегли войски ще е ясно, че е загубила, ако не ги оттегли - няма да спечели. Няма никакво добро решение. Опасявам се, че това ще продължи още дълго време”, коментира той.